X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 162
Transnistria stiri: 1458

Îi va influența pe moldovenii din Rusia acordurile denunțate cu CSI? Răspunsul ministrului Muncii

9 aug. 2023,, 09:45   Politică
3598 0

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, spune că denunțarea recentă de către Parlamentul Republicii Moldova a Acordului încheiat pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii nu-i va afecta pe cetățenii moldoveni, aflați pe teritoriul Federației Ruse.

"Acordul denunțat în Parlament a vizat schimbul de practici și experiențe în ceea ce privește protecția muncii. Nu a fost vizat un acord, care asigură anumite drepturi sau înlesniri pentru cetățenii Republicii Moldova în spațiul CSI sau în Rusia. În analiza noastră, acest document, de fapt, nu a fost implementat.

Majoritatea acordurilor sînt depășite de timp. Republica Moldova este acum parte la Convenții privind protecția muncii, avem angajamente prin Acordul de Asociere. Așadar, denunțarea acordului respectiv pe platforma CSI nu induce niciun risc pentru cetățenii Republicii Moldova din spațiul CSI", a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii Rezoomat de la rlive.md, notează Noi.md.

Amintim că în data de 31 iulie, Parlamentul de la Chișinău a denunțat alte cinci acorduri încheiate pe platforma CSI, și anume: Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii, Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat cu statele membre ale CSI, Acordul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării, Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul CSI și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber.

"Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii este inoportun, întrucît, în ultimii ani, Republica Moldova a ratificat o serie de convenții în domeniu, care stau la baza cadrului normativ în domeniul protecției muncii. Prin urmare, decade necesitatea elaborării unor acte normative aplicabile doar în țările CSI. Mai mult, odată cu semnarea Acordului de asociere R.MoldovaM-Uniunea Europeană, țara noastră s-a angajat să transpună un șir de directive UE în domeniul securității și sănătății în muncă", se arată în comunicatul Legislativului.

2
0
0
2
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав