Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

CC: Președintele nu poate modifica componența cabinetului de miniștri demisionar

4 mar. 2021,, 15:33   Politică
2799 0

CC a pronunțat o hotărîre referitor la sesizarea depusă de Maia Sandu cu privire la atribuțiile guvernului interimar. Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, care a solicitat controlul legalității unor prevederi ce țin de activitatea Guvernului. Magistrații au decis că președintele nu poate schimba unii miniștri interimari din componența cabinetului de miniștri demisionar.

Totodată CC a adoptat o solutie provizorie, potrivit căreia miniștrii din guvernul interimar vor putea numi persoane în functie de demnitate publica pentru un termen limitat pînă la modificarea legii de către Parlament, scrie jurnal.md.

„Pînă la modificarea legii de către Parlament, Curtea a considerat necesar să stabilească o soluție provizorie. Așadar, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decît miniștrii) sau în funcții publice pentru un termen determinat pînă la o nouă numire (a aceleiași persoane sau a alteia) efectuată de Guvernul cu puteri depline. În concluzie, Curtea a declarat neconstituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decît miniștrii) sau în funcții publice. Curtea a recunoscut constituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.

Amintim că președintele Republicii Moldova a adresat la 11 ianuarie o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?