X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Gurin şi Beţişor vor fi audiaţi de Comisia ”Laundromat”

18 feb. 2021,, 08:42   Politică
2927 0

Ex-procurorul general Corneliu Gurin şi fosta şefa adjunctă a Procuraturii Anticorupţie Adriana Beţişor vor fi audiaţi de Comisia ”Laundromat”. O nouă rundă de audieri publice a fost organizată, miercuri, de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi al instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Deoarece anii de referinţă a acţiunilor vizate de Comisia de anchetă ţin de perioada 2010-2014, au fost abordate aspecte cu privire la cel de-al patrulea raport de evaluare al MONEYVAL efectuat în urma vizitei experţilor în Republica Moldova în toamna anului 2011. Comitetul MONEYVAL este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării standardelor internaţionale principale de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului şi eficacitatea punerii în aplicare a acestora, avînd, de asemenea, sarcina de a face recomandări autorităţilor naţionale cu privire la îmbunătăţirea necesară, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit lui Eduard Varzari, care a fost şi invitatul audierilor de miercuri, fost adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, expert titular în cadrul Comitetului de Experţi MONEYVAL al Consiliului Europei, recomandările formulate către Republica Moldova au vizat mai multe autorităţi, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar şi Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ş.a.

Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-şefa adjunctă a Procuraturii Anticorupţie Adriana Beţişor care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă.

Preşedinta Comisiei ”Laundromat”, Inga Grigoriu, a anunţat că Comisia va adresa Adrianei Beţişor invitaţia de a răspunde la unele întrebări, eventual – în formă scrisă.


Totodată, Inga Grigoriu a comunicat că pentru şedinţa din săptămîna viitoare a Comisiei, este invitat Corneliu Gurin, Procurorul General al Republicii Moldova în anii 2013-2016.

În concluziile audierilor de astăzi, preşedinta Comisii de anchetă a remarcat că fenomenele legate de spălarea banilor nu au încetat, iar acest fapt umbreşte imaginea Republicii Moldova ca stat de drept.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi al instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovaţi, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, cît şi purificarea instituţiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema ”Laundromat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?