Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon: "Refuzul Republicii Moldova de a participa la UEE a privat-o de o serie de beneficii"

17 mai. 2023,, 15:21   Politică
3014 0

Refuzul Moldovei de a coopera cu Uniunea Economică Eurasiatică, în care avea statutul de țară observator, a privat țara de o serie de beneficii de la posibilitatea cooperării cu țările UEE.

Despre acest lucru a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

El a amintit că în urmă cu 5 ani, pe 14 mai 2018, Moldova a devenit prima țară care a primit statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Moldova a căpătat oportunități mai mari de cooperare cu țările UEE.

"Obținerea unui astfel de statut, în primul rînd, crește încrederea și interesul părților unul față de celălalt, îmbunătățește familiarizarea organelor oficiale și a businessului cu condițiile desfășurării comerțului, investiții, potențialul economic al țărilor, oportunitățile și beneficiile cooperării în diferite sectoare ale economiei. Iar acestea sînt condițiile necesare pentru dezvoltarea practică a cooperării economice, stabilirea de noi contacte de afaceri, implementarea de noi proiecte", a scris Igor Dodon pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, în perioada 2017-2020 a fost deschisă calea spre extinderea cooperării dintre Republica Moldova și țările UEE.


"Ea a fost corectă și reciproc avantajoasă. Acest lucru este confirmat de exemplele ulterioare de dobîndire a statutului de observator în EAEU în 2020 de către țări precum Republica Cuba și Uzbekistan. În ultima perioadă au loc schimbări tectonice în economia mondială și în politica internațională. Cîștigă forță foarte repede centrele de atracție din Est sub forma BRICS, SCO, UEE, obțin noi țări-partenere", a menționat fostul președinte al Moldovei, subliniind că 6 țări au solicitat aderarea la BRICS, peste 10 țări au solicitat participarea la SCO într-un statut sau altul, UEE negociază cu mai multe țări privind crearea unei zone de Liber Schimb.

"Cu toate acestea, odată cu venirea noii guvernări în RM au fost anulate toate eforturile de dezvoltare a cooperării RM cu UEE, de participare a țării la procesele de integrare eurasiatică în calitate de observator la UEE, de membru al Băncii Euroasiatice de Dezvoltare și de parte a cooperării cu Comisia Economică Euroasiatică. Această cale este închisă pentru Moldova. Acum este închisă", a scris Igor Dodon.

13
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?