X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Dodon: "Moldova nu va supraviețui fără cooperarea cu CSI și Rusia"

12 dec. 2022,, 16:30   Economie
3052 0

Economia Moldovei nu va supraviețui fără o cooperare strînsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și Rusia.

Această opinie a fost exprimată pentru corespondentul TASS de către fostul președinte al republicii, Igor Dodon, care, după ce a părăsit funcția de președinte al Partidului Socialiștilor din Moldova, a obținut funcția de președinte al Uniunii de afaceri moldo-ruse.

"Am fost întotdeauna pentru extinderea cooperării cu CSI și EAEU, relațiile strategice cu Rusia, pentru că fără aceasta, țara noastră nu va supraviețui economic, social, energetic. Din păcate, Moldova nu participă acum la ședințele CSI, cooperarea cu Rusia a fost blocată, deși acolo ar putea fi rezolvate multe probleme, în primul rînd cele legate de economie. Nu este utilizată nici platforma EAEU, unde, în timpul președinției mele, am primit statutul de stat observator. O astfel de politică este dictată de cercuri străine și contrară intereselor țării", a spus el.

O astfel de abordare, a subliniat Dodon, a dus la faptul că mulți exportatori moldoveni de produse agroindustriale au pierdut piețele de desfacere, au crescut prețurile la gaze și alte resurse energetice achiziționate din Rusia, iar economia țării s-a pomenit în cea mai gravă criză din ultimii ani.

"Uneori sînt numit politician pro-rus, deși sînt pro-moldovean și cred că țara noastră mică, a cărei Constituție prevede statutul de neutralitate, ar trebui să prietenească, să dezvolte relații atît cu Occidentul, cît și cu Estul. Dar cu Rusia ar trebui să construim relații de parteneriat strategic, în ciuda complexității situației în care ne aflăm în legătură cu conflictul din Ucraina", a adăugat fostul președinte al Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, țara noastră nu va putea înlocui piața rusă cu privire la o serie de tipuri de articole. "Dacă va fi închisă prea mult timp, se vor răscula sectoare întregi ale economiei în care s-au investit miliarde de dolari în ultimii ani", a explicat Dodon. El a mai menționat că "unul dintre principalele motive ale crizei severe din economia Moldovei sînt prețurile la resursele energetice, care depind și de relațiile cu Rusia", menționînd că Ungaria, Serbia și alte țări europene cumpără gaze de cîteva ori mai ieftin decît Moldova.

Anterior, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile nu intenționează să rupă relațiile cu CSI, deoarece este vorba despre sute de acorduri, inclusiv bilaterale. Potrivit acesteia, guvernul este interesat să continue cooperarea pragmatică chiar și după ce țara a primit statutul de candidat la aderarea la UE.


9
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?