Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Activitatea Parlamentului, sub lupa Promo-LEX: Ce încălcări au fost constatate

19 iul. 2022,, 11:15   Politică
2524 0

Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat prioritatea propunerilor opoziției parlamentare la întocmirea ordinii de zi pentru ședința din 14 iulie 2022, deși Regulamentul Legislativului prevede aceasta pentru fiecare a șasea săptămînă, de la începerea sesiunii curente.

Constatarea aparține Asociației Promo-LEX care a monitorizat ședința plenară, din zilele de 14-15 iulie 2022, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Astfel, ordinea de zi pentru ședința plenară a prevăzut dezbaterea a 45 de proiecte, dintre care doar un proiect de hotărîre, cu privire la declararea vacanței unui mandat de deputat, a fost acceptat din partea opoziției. Amintim că, în prezent, există cel puțin 58 de proiecte de legi, cu statut de examinare, înregistrate în legislatura curentă de deputații opoziției parlamentare, arată raportul Promo-LEX.

41 din cele 45 proiecte, incluse pe ordinea de zi, au fost examinate și votate, în cele două zile. În cazul ultimei ședințe plenare s-a menținut tendința de a examina, în regim prioritar, un număr mare de proiecte. Cel puțin 20 din cele 41 de proiecte au fost examinate în regim prioritar.

În cazul a cel puțin 11 proiecte de acte normative majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Proiectele se refereau la aprobarea sau ratificarea acordurilor (3 proiecte), modificarea unor acte normative din domeniile protecție socială, justiție și economie (6) și demisia/încetarea mandatului unui deputat (2).


Reprezentanții Asociației au concluzionat că a fost afectată transparența decizională în cazul a 26 de proiecte votate, ceea ce constituie 63%. Experții au mai constatat că nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 14 proiecte de legi, înaintate de Guvern și Președinta țării, scrie Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX a lansat campania #101. Parlamentul lucrează pentru tine?! prin care își propune să realizeze un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?