Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce spune Litvinenco despre modificările propuse la Legea cu privire la Avocatură

18 ian. 2022,, 11:22   Politică
2953 8

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a emis o reacție referitor la amendamentul propus de deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, la proiectul de Lege cu privire la Avocatură . Sergiu Litvinenco consideră că nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată.

Sergiu Litvinenco a reiterat că autorul amendamentului este deputata partidului „Șor”, Marina Tauber, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

„Este discutabil dacă, în general, norma dată este aplicabilă. Or, atît potrivit Codului de procedură penală, cît și conform practicii de aplicare a legilor de către instanțele noastre, normele juridice cu caracter procesual din alte legi pot fi aplicate numai cu condiţia includerii lor în Codul de procedură penală. Am făcut o analiză preliminară cum a evoluat instituția imunității în cazul avocaților. Din cîte am văzut, nicio lege care a reglementat avocatura pînă în prezent – Legea nr. 526-X din 21 noiembrie 1980, Legea nr. 395-XIV din 13 mai 1999, Legea nr. 1260/2002 pînă la modificarea operată prin Legea nr.67/2021 – nu a prevăzut o imunitate absolută de genul celei existente la momentul actual”, menționează ministrul Justiției.

Sergiu Litvinenco a mai adăugat că de o astfel de imunitate beneficiază în prezent deputații. Dar Parlamentul a inițiat modificarea normei respective – proiectul de lege nr. 319 din 2 noiembrie 2021. Acesta a obținut avizul Curții Constituționale (Avizul nr. 2 din 26 octombrie 2021) și urmează a fi supusă votului în timpul apropiat – începînd cu luna mai a acestui an. Nici judecătorii și nici procurorii nu beneficiază de astfel de privilegii.

„Sigur că putem mult să filozofăm cu privire la rolul instituției imunității într-o tranziție cum este Republica Moldova. sînt multe argumente pro, sînt multe argumente contra. Dar nu este cazul acum. Din punctul meu de vedere, nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. (...) În același timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunțe la ea în totalitate. Prin urmare, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvîrșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante”, a conchis Sergiu Litvinenco.


Amendamentul privind excluderea alineatului 2 din articolul 52 al Legii cu privire la avocatură, a fost înaintat de Olesea Stamate la 22 decembrie 2021. Amendamentul prevede că odată cu excluderea din lege a normei, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni. Amendamentul fost criticat de breasla avocaților, care consideră că acesta atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei. Legea cu privire la avocatură a fost votată în prima lectură la data de 21 octombrie 2021.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?