Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Ciocan: Toate taberele politice fac deja campanie electorală la subiectul referendumului

10 iul. 07:45   Politică
3112 0

Toate taberele politice fac campanie electorală la subiectul referendumului, deși potrivit legii, aceasta ar trebui să înceapă cu 30 de zile înainte de ziua plebiscitului.

O spune ex-președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, potrivit căruia atît partidul de guvernare, cît și formațiunile din opoziție, care cheamă alegătorii la boicot, fac campanie electorală. Iurie Ciocan se arată convins că referendumul va atinge pragul de validare de 1/3, întrucît comasarea celor două exerciții electorale va contribui la majorarea ratei de participare, notează IPN.

Ex-președintele CEC, Iurie Ciocan, spune că atît campania de informare demarată de PAS „Pentru Referendum”, cît și mesajele opoziției privind boicotarea referendumului, reprezintă elemente pure ale unei campanii electorale. Mesajele taberelor politice contravin prevederilor legislației electorale, potrivit căreia campania electorală pentru referendum începe cu 30 de zile înainte de data referendumului.

„Vedem Partidul Acțiune și Solidaritate cu campanie largă în teritoriu privind organizarea acestui referendum. Este o pre-campanie pură. Se distribuie ziare, pliante „pentru referendum”, nicăieri n-am văzut mesajul „contra referendum”, ori simplu: „vă invităm la referendum”. Campanie de informare presupune plenitudinea informării. Adică e vorba de data referendumului, opțiunile de vot: pro și contra. Asta ar fi o campanie de informare. Azi unii vin cu ziare și billboard-uri pentru referendum, alții vin cu mesaje privind boicotarea referendumului. Deci, noi sîntem în plină luptă politică. Este evidentă campanie în forma sa pură din toate taberele. Cei care promovează mesaje împotriva acestui referendum la fel fac campanie. Noi sîntem în plină campanie electorală la subiectul referendumului”, a spus Iurie Ciocan în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie validat la vot trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Iurie Ciocan spune că nu există riscuri ca acest prag de validare să nu fie atins.


„Numirea acestui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale va contribui la creșterea ratei de participare. Și asta pentru că alegerile prezidențiale totuși sînt cele mai frecventate alegeri. Eu nu am îndoiala că nu se va întruni acest număr, chiar dacă un anumit număr de partide își va îndemna adepții să nu ia buletinul pentru referendum. Pînă la numirea de către Parlament a zilei acestui referendum, eu am spus că acest referendum nu este necesar. Pentru că, oricum, la finalizarea negocierilor de aderare, noi vom fi obligați să mai facem un referendum. Acum acest referendum are loc de dragul confirmării voinței noastre. Dar voința noastră e confirmată din 2009 pînă astăzi la fiecare scrutin, de fiecare dată am avut majorități parlamentare proeuropene”, a mai spus ex-președintele Comisiei Electorale Centrale.

Referendumul republican constituțional va avea loc la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Întrebarea supusă referendumului este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

0
0
0
2
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?