X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Batrîncea – despre starea de urgență în sectorul energetic. Nu a oferit altceva decît achiziții netransparente și scheme dubioase

3 apr. 2023,, 12:03   Politică
3083 1

Blocul comuniștilor și socialiștilor nu a susținut decizia Guvernului de a prelungi starea de urgență în Moldova.

„Noi, ca toată țara, nu am auzit argumente clare”, a exprimat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, poziția partidului în platoul emisiunii „По фактам”, relatează Noi.md.

Potrivit lui Batrîncea, blocul PSRM-PCRM a votat împotriva acestei decizii, întrucît argumentele premierului Dorin Recean nu au părut convingătoare. Deputații nu au văzut detalii:

„Noi, ca toată țara, nu am auzit argumente clare. În primul rînd, în ceea ce privește starea de urgență, da, sîntem sub jurisdicția ONU. De altfel, după expirarea mandatului, un raport ar trebui prezentat atît la Parlament (cum spune legea normei internaționale), cît și la ONU. Vedem că nu există niciun raport. Nu ni s-a arătat cum starea de urgență a ajutat Republica Moldova. A fost stare de urgență în sectorul energetic. Nu a oferit altceva decît achiziții netransparente și scheme dubioase.

Înțelegem deja că este război în Ucraina, durează de mai bine de un an, nimeni nu știe ce ne așteaptă în continuare. Trebuie să înțelegem cum ne gestionăm propriul stat și de ce au fost luate o serie de măsuri în aceeași Ucraina aflată în război – juridice, fiscale, alimentele sînt mai ieftine, resursele energetice sînt mai ieftine. De ce s-au luat decizii în România, Polonia și alte țări?


Nici un singur cetățean de astăzi nu înțelege ce dă exact această stare de urgență”, crede Batrîncea.

Reamintim că Parlamentul a adoptat în primă lectură o lege care prevede crearea unui instrument procedural care să asigure controlul efectiv asupra dispozițiilor emise de Comisia pentru Situații de Urgență.

Documentul prevede, de asemenea, revizuirea Legii privind regimul stării de urgență, asediu și război cu noi măsuri aplicabile în perioada de urgență: instituirea unui regim special pentru funcționarea punctelor de control peste frontiera de stat, reglementarea primiri, șederii și perfectării documentelor pentru străini, reprofilarea și schimbarea scopului și modului de funcționare a instituțiilor de stat și private etc.

28
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав