X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Vlad Bătrîncea: Banca Națională, în formula sa actuală, nu servește interesele Republicii Moldova

13 iun. 17:00   Economie
3180 0

Astăzi, în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege de consolidare a cadrului de activitate a Băncii Naționale, Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a menționat că fracțiunea nu susține acest proiect de lege pe motiv că se cer competențe și instrumente suplimentare pentru Banca Națională - o instituție publică, menită să apere interesele statului, să protejeze valuta națională, să promoveze politici antiinflaționiste, să contribuie la dezvoltarea pieței interne, dar care, în realitate, deservește interesele băncilor comerciale.

”Veniturile băncilor comerciale în 2022-2023 au atins cote record, peste 3,6 și 4 miliarde de lei. În perioade de criză, de provocări, cînd sărăcia crește, cînd companiile agricole falimentează, ce face Banca Națională? Crește de trei sau patru ori pe an rata de deservire a creditelor. De ce? Pentru ca băncile comerciale să primească miliarde de lei pe seama cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Bătrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului și-a exprimat indignarea față de faptul că, deși Banca nu a venit cu nicio propunere de susținere a agricultorilor sau a mediului de afaceri, astăzi cere competențe suplimentare pentru a gestiona activele Băncii Naționale.

”Dar ce înseamnă activele Băncii Naționale? Acestea includ imobilele, rezervele valutare ale statului Republica Moldova. La ce politici ne putem aștepta în continuare?”, a remarcat Vlad Bătrîncea, adăugînd că în această situație nici nu poate fi vorba de acordarea unor competențe suplimentare. Mai mult, acțiunile Băncii de favorizare a băncilor comerciale ar putea fi examinate prin prisma Codului Penal.

”Din prezentările colegilor pe marginea acestui proiect nu am văzut nimic despre oportunitate și despre ce are de cîștigat BNM și Republica Moldova. Acest Consiliu de Administrație cu salarii de peste 100.000 de lei pe lună și întreaga componență a Băncii Naționale trebuie să plece deoarece Banca Națională, în formula sa actuală, nu servește interesele Republicii Moldova. Ba din contra, creează probleme pentru dezvoltarea economică a țării”, a concluzionat Vlad Bătrîncea.


68
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?