Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Un analist politic anunță care ar fi scopul real al referendumului anunțat de Maia Sandu

16 ian. 10:45   Politică
4074 1

Analistul politic Victor Nichituș susține că referendumul anunțat de șeful statului este un „artificiu electoral care are scopul de a o ajuta pe Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale prin suprapunerea și amplificarea mesajelor campaniei prezidențiale cu cele promovate de viitorul referendum.

În mentalul colectiv moldovenesc, Maia Sandu, va fi identificată cu integrarea europeană, fidelizând, la vot, electoratul cu viziuni proeuropene. Ergo, victoria”, informează tribuna.

El a punctat că, potrivit experților din societatea civilă moldoveană, desfășurarea alegerilor prezidențiale, în aceeași zi cu referendumul pro-Uniunea Europeană va avea ca rezultat mobilizarea a mai multor cetățeni pentru a participa la vot, și invers, or, datele statistice prezentate, arată o scădere a interesului cetățeanului moldovean de a participa la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale: 68,13 la sută în 1996, 50,95 la sută în 2016, 48,54 la sută la 1 noiembrie 2020.

„Cel mai probabil, consilierii de campanie electorală ai doamnei Maia Sandu, consideră că o prezență mai mare la vot a moldovenilor, în primul tur de scrutin, poate duce la securizarea unui nou mandat. Pentru că șeful statului moldovean este contestat în interior, datele cercetărilor sociologice arată scăderea de simpatie, strategii doamnei președinte consideră că acest referendum ar putea „scoate diaspora la vot” securizându-i astfel, victoria din primul tur”, a menționat Victor Nichituș într-un comentariu.

Jurnalistul a mai spus că este greu de crezut că Președinta Maia Sandu poate repeta victoria din primul tur a președintelui Mircea Snegur, care a câștigat din primul tur de scrutin pe motiv de lipsă a contracandidaților.


Victor Nichituș a menționat că nu există cercetări sociologice referitoare la gradul de simpatie de care beneficiază șeful statului moldovean în diaspora europeană. Există însă datele Eurobarometrului, culese în lunile octombrie și noiembrie 2023; aceste cifre arată că 56 la sută dintre respondenți consideră că în Uniunea Europeană lucrurile merg în direcția greșită. Diaspora moldoveană aflată în Uniunea Europeană înțelege cel mai bine fața reală a Uniunii: Aproape jumătate din respondenți afirmă că cea mai importantă cu care se confruntă Uniunea ține de creșterea prețurilor, inflație și costul, ridicat, al vieții. Aprovizionarea cu energie este văzută, în ultima vreme, ca fiind printre principalele probleme ale Uniunii Europene. Interpretarea datelor Eurobarometrului arată o creștere a euroscepticilor, deci o reconfigurare a Parlamentului European în favoarea interesului național al statelor și în defavoarea globaliștilor.

„Consider că răspunsul diasporei moldovenești la alegerile prezidențiale și la referendumul pro-Uniunea Europeană este în strânsă legătură cu rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 6-9 iunie 2024. Rezultatul europarlamentarelor va influența modul de comportament al diasporei moldovene la prezidențialele moldovenești de la sfârșitul anului.

Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, obișnuia să-mi spună bunică-mea. Cel mai probabil, Maia Sandu ar fi câștigat din primul tur dacă în Uniunea Europeană lucrurile mergeau în continuare pe drum bun”, a concluzionat el.

19
5
1
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?