Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ultima oră! Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor privind aderarea la UE a R.Moldova

8 noi. 2023,, 13:22   Politică
2841 2

Comisia Europeană (CE) recomandă oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

CE prezintă astăzi raportul în care s-a analizat cît de bine a îndeplinit țara noastră cele nouă recomandări.

Raportul conține atît o evaluare a progresului realizat, cît și anumite „rezerve” și „dorințe”. În general. După raportul CE, chestiunea va fi discutată în Parlamentul European. Iar decizia finală va fi luată de Consiliul European în prima jumătate a lunii decembrie, notează Noi.md cu referire la tv8.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atît din partea grupurilor interne cu interese create, cît și din partea Rusiei.


În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

Pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.

12
4
1
4
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?