X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ucrainei şi R.Moldova trebuie să li se acorde rapid accesul la anumite instituţii UE - declarație

4 mai. 2022,, 14:15   Politică
2683 0

Războiul din Ucraina trebuie să determine o regîndire a procesului de aderare la UE, a afirmat ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, transmite dpa.

Şeful diplomaţiei austriece a declarat pentru Financial Times că blocul ar trebui să ia în considerare ca unor state cum sînt Ucraina şi Republica Moldova să li se acorde rapid accesul la "părţi ale pieţei comune" şi la anumite instituţii ale UE, ca proces de tranziţie către statutul de membru deplin. Aceasta ar include şi participarea la organisme de luare a deciziilor formale, potrivit lui Schallenberg, transmite Tvr.ro.

Alexander Schallenberg a cerut Bruxelles-ului să nu "se piardă" în cifre, legi şi detalii cînd vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă.

"Extinderea (UE) nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic", a spus ministrul de Externe austriac.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina cînd vine vorba de aspiraţiile de aderare. "Trebuie să le ancorăm (pe toate) în Europa şi în Occident", a subliniat el.


Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE avînd ultimul cuvînt în privinţa cererilor de aderare, notează dpa.

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sînt candidate oficiale la aderarea la UE . Cu toate acestea, negocierile de aderare au stagnat sau se prelungesc de ani de zile.

Moldova, la fel ca Georgia, a solicitat aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina. Amîndouă au primit chestionarele privind cererea de aderare, primul pas spre admiterea lor în blocul comunitar, luna trecută.

Ucraina a solicitat, la rîndul ei, aderarea la UE, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a predat personal la Kiev chestionarul de aderare în cursul vizitei sale în Ucraina de la începutul lunii aprilie, mai aminteşte dpa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?