Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Țîrdea a vorbit despre soarta comună a semi-coloniilor și a războiul lor împotriva identității ruse

17 dec. 2019,, 13:30   Politică
4619 19

Deputatul Parlamentului Moldovei din partea Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea a vorbit despre soarta comună a semi-coloniilor, în care, de fapt, s-au transformat Moldova, Ucraina și Georgia după revoluțiile colorate și semnarea Acordurilor de asociere cu UE, și despre războiul lor împotriva identității ruse, transmite Noi.md.

El a amintit că în 2003 a avut loc „revoluția trandafirilor” în Georgia. La 7 aprilie 2009 - în Moldova. În noiembrie 2013 - începutul lui 2014 - „revoluția demnității” în Ucraina.

„În țara noastră, revoluția a avut loc în contextul apropierii Republicii Moldova de Rusia și semnarea Memorandumului cu China pentru un împrumut de 1 miliard de dolari pentru infrastructură. De asemenea, Federația Rusă a promis 500 de milioane de dolari. În Ucraina, revoluția a început imediat după refuzul lui V. Ianukovici de a semna imediat acordul de asociere cu UE și zona de liber schimb. Ianukovici însă nu a fost împotriva semnării, el a spus doar că trebuie de îmbunătățit contractul pentru a proteja businessul ucrainean! Apropo, Rusia a promis Ucrainei 3 miliarde de dolari! În Georgia, „revoluția trandafirilor” a avut loc din același motiv – flirtul lui Șevardnadze cu Rusia, procesul lent de modernizare a armatei conform standardelor NATO. Acum înțelegeți că afirmația conform căreia acordul de asociere este un produs al alegerii libere a oricărui popor sînt POVEȘTI. Ai refuzat să semneze - ai primit o revoluție! Ai primit un credit din partea Rusiei și Chinei – ai primit o revoluție! Acest lucru nu se discută", a subliniat Bogdan Țîrdea.

El a atras atenția asupra unui detaliu curios: toate aceste țări au căpătat caracteristici comune:

1) La putere au venit politicieni de dreapta, pro-europeni


2) Peste tot s-au instalat regimuri oligarhice. Plahotniuc în Republica Moldova și Poroșenko în Ucraina au fost chiar parteneri de afaceri!

3) Peste tot au apărut puternice elemente de control din exterior. Practic, aceste țări au devenit semi-colonii.

4) Peste tot a devenit vizibil fenomenul de „capturare a statului” de către grupurile oligarhice cu subordonarea justiției, predarea de terenuri, petrol, gaze, bănci, întreprinderi strategice în favoarea unor corporații occidentale! În cazul Moldovei, întregul sistem bancar al țării a fost vîndut în perioada 2017-2019. Astăzi noi nu avem nici o bancă națională!

5) Fenomenul „Failed state” - stat eșuat. Practic, multe instituții ale statului au devenit nefuncționale.

6) Formarea unui singur cap de pod politic anti-rus. Acest cap de pod a fost denumit diferit - GUAM, „Parteneriatul estic” (din 2009). Dar, de fapt, acest cap de pod are un singur nume - ANTI-RUSIA. Și toate aceste țări fac parte dintr-un singur arc anti-rusesc. De aceea, în toate cele 3 state, într-o formă sau alta, limba rusă a fost afectată sau interzisă în învățămînt și sfera publică, au fost interzise posturile TV ruse, emisiunile informativ-analitice și limitat accesul la cultura rusă.

7) În toate cele trei țări a existat o încercare de a crea un singur cap de pod militar. Este vorba și despre exercițiile militare cu NATO, și despre standardele blocului, și cumpărarea de arme letale, și asistență militară din partea Statelor Unite și chiar despre încercarea de a crea batalioane militare comune (pe 2 martie 2018, Ucraina a propus Moldovei și Georgiei să creeze batalioane comune).

În afară de acestea, în toate aceste țări au avut loc procese și fenomene comune:

1) Război. În Georgia, în august 2008 a început un război de 5 zile cu Osetia de Sud. În Ucraina a început războiul în Donbass. În ambele cazuri a fost învinovățită Rusia. Moldova a reușit să evite războiul, dar periodic erau organizate exerciții militare, declarații de război. Se pare că acesta a și fost scopul revoluțiilor, nu-i așa?

2) Pierderea teritoriilor. Georgia, în același 2008, a pierdut Osetia de Sud și Abhazia. Ucraina - Crimeea și de facto Donbass. Moldova a dat în concesiune 40% din teritoriu pentru o perioadă de 50 de ani în favoarea offshorului din SUA, Frontera Resources LTD. Este curios faptul că Ucraina pierduse anterior 79,34% din teritoriul aflat în dispută de pe litoralul Mării Negre de lîngă insula Șerpilor în favoarea României și împreună cu el rezerve imense de petrol și gaze. Și da - imediat după revoluția lui Iușcenko!

3) Demodernizarea și revenirea la neo-feudalism. Mai simplu spus, în aceste țări a început procesul de deindustrializare, deurbanizare, deșcolarizare...

4) Deconstrucția, adică distrugerea identității. Trebuie înțeles faptul că identitatea rusă este triunică. Ea include civilizația sovietică, lumea rusă și civilizația ortodoxă, potrivit tipologiei lui S. Huntington.

Potrivit deputatului PSRM, de aceea, în aceste țări a început decomunizarea, odată cu distrugerea monumentelor comunismului, Victoriei, cu interzicerea partidelor comuniste și simbolurilor URSS. De asemenea, au început să interzică limba și televiziunea rusă - axa Lumii Ruse. Și, desigur, au început să lovească în biserica, în cazul Ucrainei ajungînd la divizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse. Apropo, în Moldova, a fost aplicată o lovitură și asupra identității moldovenești, adică a auto conștientizării. Ea a fost imediat asociată cu identitatea rusă...

Bogdan Țîrdea a menționat că la 7 aprilie 2009, în Moldova a avut loc o revoluție-twitter. La guvernare au ajuns trei partide proeuropene care au instalat în țară un regim oligarhic, comprador.

În perioada 2009 - 2019, din sistemul bancar din Moldova a fost sustras 1 miliard de dolari, au fost spălate 22 de miliarde de dolari din Rusia, a fost lichidată singura bancă de stat, BEM, a fost dată în concesiune singurul aeroport internațional pe o perioadă de 49 de ani, au cedat gările auto, serviciile de dializă și au fost vîndute străinilor toate băncile din țară!

„Occidentul de cele mai multe ori închidea ochii la toate astea. De ce? Totul este simplu. Ei desfășurau uneori acțiuni rusofobe. A furat un miliard, dar a interzis imediat limba rusă, înseamnă că totul e bine... Au furat aeroportul, dar au efectuat exerciții militare cu NATO, înseamnă că aceasta este o istorie de succes!”, a menționat deputatul PSRM.

El a menționat că în anii 2009-2015 în Moldova a fost instituit un regim de rusofobie ușoară. A fost interzisă difuzarea emisiunii TOP NEWS, au închis emisia companiei Teleradio Bălți și NIT-TV-ului rus (TVC) și au oprit difuzarea postului TV Rossia 24.

În 2013, a fost adoptat un nou cod al învățămîntului, în care limba rusă a fost transformată dintr-un subiect obligatoriu într-unul opțional. Mai simplu spus, a fost eliminat din procesul de învățămînt!

Totodată, în perioada 2016-2019 a fost deja observat un regim de rusofobie severă.

Așadar, din 2016, toată puterea din țară a trecut în mîinile oligarhului Plahotniuc. În țară a fost instalat un regim oligarhic polițienesc. PDM-ul său a urmărit cea mai rusofobă politică din istoria Moldovei. Aceasta include și retragerea limbii ruse a statutului de „limbă de comunicare interetnică” (Curtea Constituțională, 4 iunie 2018) și Legea cu privire la lupta împotriva propagandei rusești, care a interzis emisiunile de știri din Federația Rusă (7 decembrie 2017), și expulzarea a 5 diplomați ruși (29 mai 2017), și Legea cu privire la sărbătorirea pe 9 mai a Zilei Europei și a Victoriei (5 octombrie 2018) etc.

„Cu toate acestea, la 8 iunie 2019, regimul lui Plahotniuc a scăzut. Două forțe politice cu puncte de vedere diferite s-au unit, alungînd oligarhii. Astăzi la putere este PSRM, iar președintele Igor Dodon duce o politică externă echilibrată, aprofundînd relațiile cu EAEU și menținînd, în același timp, prietenia cu UE. Este restaurat spațiul limbii ruse, TV, ortodoxiei, culturii. Sînt convins că totul poate fi obținut în luptă, dacă crezi în forțele proprii, crezi în prietenii din lumea rusă, care este mare, puternică, unită și invincibilă”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?