X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tarlev spune că R.Moldova poate fi acea punte atractivă între Est și Vest

17 oct. 2023,, 14:02   Politică
3024 0

Pentru a păstra pacea, bunăstarea și identitatea poporului Republicii Moldova, este nevoie inclusiv de păstrat neutralitatea, se arată convins fostul premier Vasile Tarlev.

Într-un discurs susținut în cadrul Conferinței științifico-practice: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, Tarlev a declarat că statutul de neutralitate trebuie menținut și consolidat, în caz contrar - riscăm să pierdem însăși statul.

"Pentru minte ca cetățean al Moldovei sînt niște lucruri sfinte pentru această țară, pentru Republica Moldova, pentru acest pămînt și popor. Eu, dacă va fi necesar, voi lupta și cu arma în mînă pentru aceste lucruri. Este vorba despre independența statului, suveranitatea, integritatea teritorială, bunăstarea populației și în situația creată de mai muți ani – este vorba de neutralitatea statului. Sînt niște lucruri sfinte pentru mine, deși sunt angajat în unele organizații internaționale, dar avînd mai multe întrevederi pe teritoriul țării cu cetățeni din diferite domenii, m-am convins că oamenii vor pace. Noi, în R.Moldova pentru a avea pace și a păstra identitatea noastră, este necesar să păstrăm inclusiv neutralitatea", a declarat Tarlev.

Potrivit lui, aderarea Moldovei la un bloc militar ar duce la distrugerea statului Republica Moldova.

Fostul demnitar s-a arătat convins că țara noastră trebuie să promoveze o politică cumpătată, fiind o pune de legătură între est și vest.


"Țările mari fac politică mare, celelalte fac politică deșteaptă. Și dacă noi nu sîntem o țară mare, dar dorim să trăim bine, trebuie să facem o politică deșteaptă. Dumnezeu ne-a dat o așezare geografică între est și vest. Lupta pentru a crea o punte între Est și Vest a fost mereu între România, Ucraina și Moldova. România aderînd la NATO și UE - a decăzut ca concurent. Ucraina, deși ne e concurent în multe privințe, în urma situației care s-a creat, a decăzut. R.Moldova fără a face multe eforturi a devenit unicul pretendent de a fi puntea atractivă între est și vest. Și dacă noi vom duce o politică corectă, deșteaptă - vom avea investiții și de la Este, și din Vest. Vom avea stabilitate, bunăstare, vom avea de toate.

Orice război se termină cu pace, nu trebuie să ne lăsăm provocați. Nu depind de noi multe aspecte: ce se întîmplă în Orientul Mijlociu, ce se întîmplă în aproierea hotarelor noastre. Noi avem o șansă să ducem o politică corectă, patriotică, pentru țară, pentru neam. Și de creat condiții bune economice", a mai remarcat Vasile Tarlev.

Menționăm că Institutul Justiției Constituționale a desfășurat, la 13 octombrie, Conferința științifico-practică: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”.

19
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?