X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Țările UE cer redeschiderea imediată a negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina

5 iun. 15:36   Politică
3221 1

12 state din Uniunea Europeană au trimis președinției rotative belgiene o scrisoare în care cer începerea negocierilor de aderare ale Moldovei și Ucrainei înaintea sfîrșitului lunii curente.

Presa cehă scrie că inițiatorul apelului a fost guvernul de la Praga, care a obținut semnăturile Suediei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, Lituaniei, Germaniei, Sloveniei, Romîniei și Slovaciei, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

Demersul vine după ce săptămîna trecută ambasadorii țărilor din UE exprimaseră optimism că se vor putea pune de acord asupra subiectului în prima săptămînă din iunie, în ciuda unor rezerve ale Ungariei.

Prezentînd scrisoarea la o conferință de presă la Praga, miercuri, ministrul ceh al afacerilor europene, Martin Dvorak, a spus că țările semnatare își exprimă sprijinul pentru efortul președinției belgiene ca începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina să fie anunțată oficial luna aceasta.

„Avînd în vedere eforturile făcute de ambele țări candidate, sînt convins că (aprobarea cadrelor de negociere pentru Moldova și Ucraina) va fi o decizie justă”, a spus Dvorak.


Belgia va preda la 1 iulie președinția UE Ungariei, care se opune primirii Ucrainei în UE, spunînd că este o țară nesigură, coruptă și care nu respectă drepturile minorităților etnice, în frunte cu cea maghiară.

Vineri, 7 iunie, Comisia Europeană ar urma să dea o evaluare orală pozitivă eforturilor Ucrainei și Moldovei de a îndeplini ultimele condiții pentru începerea negocierilor de aderare, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere.

Recent, președinția belgiană a UE a cerut blocului cu 27 de membre să găsească modalități de a ocoli pe viitor opoziția constantă a Ungariei față efortul Ucrainei de a se apropia de UE, ca și față de ajutorul militar european pentru Kiev.

Ungaria nu se opune aderării la UE a Moldovei, dar în această fază a noii extinderi, cel puțin, Moldova este luată „la pachet” cu Ucraina. (M.Ț.)

12
1
0
0
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?