Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

A fost finalizată prima etapă a screening-ului de aderare la UE: ce urmează pentru Moldova

4 iun. 17:02   Politică
2399 0

La sfîrșitul lunii mai, a fost finalizată prima etapă a screening-ului (evaluarea conformității legislației moldovenești cu standardele Uniunii Europene), și anume screening-ul explicativ. Acest lucru a fost anunțat de Biroul pentru Integrare Europeană.

„Toată legislația Uniunii Europene este divizată în 33 de capitole, care sînt grupate în șase grupe macropolitice. Plus criteriul economic, criteriul politic și reforma administrației publice. Examinarea explicativă înseamnă că noi analizăm întreaga legislație a Uniunii Europene în toate cele 33 de capitole pentru a înțelege apoi cum să implementăm această legislație în legislația noastră națională", a declarat vicepremierul Cristina Gherasimov, transmite infotag.md

Ea a precizat că Republica Moldova va face tot posibilul pentru a asigura organizarea unei conferințe interguvernamentale (deschiderea oficială a negocierilor) pînă la sfîrșitul lunii iunie, pentru a trece la următoarea etapă de negocieri.

Reprezentantul Comisiei Europene, Marc Jorna, a declarat că acesta este „primul pas” pentru Republica Moldova în procesul de aderare, în cadrul căruia se explică părții moldovenești acquis-ul comunitar (un set de legi, acte juridice și decizii ale UE).

„În următoarea etapă, întîlniri bilaterale, dumneavoastră (Republica Moldova) veți spune ce aveți de gînd să faceți (pentru a atinge standardele) și în ce termen, pentru a fi gata să aderați la UE pînă în 2030”, a spus el.

8
0
0
0
69

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?