Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Subiectul Curții Anticorupție, discutat pe platforma parlamentară

12 sep. 2023,, 09:15   Politică
2044 1

Subiectul creării unei instanțe anticorupție va fi discutat în această săptămînă pe platforma parlamentară. Iinstanța judecătorească specializată anticorupție va examina cazurile de mare corupție într-un ritm alert, pentru a nu mai admite tergiversarea examinării dosarelor. Judecătorii noii instanțe vor beneficia de protecție, de garanții sociale și de salariu motivant pentru a lua decizii obiective, imparțiale, conform legii.

Conceptul creării unei instanțe anticorupție a fost elaborat de instituția prezidențială și transmis Parlamentului pentru dezbateri. Potrivit conceptului, instanța va avea pînă la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele Republicii Moldova.

Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani și un salariu apropiat de cel al unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție după reformă (în jur de 45 de mii de lei). Ca și garanții suplimentare, judecătorii vor beneficia de pază de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului, notează Noi.md cu referire la IPN.

Totodată, procesul evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor va continua, deși există elemente ale sistemului care se opun procesului de reformare, a spus la tvrmoldova șeful legislativului, Igor Grosu.

La 23 august, a fost convocată Adunarea Generală a Procurorilor. În timpul Adunării urmau să fie aleși membrii Consiliului Superior al Procurorilor și supleanții, însă ședința a fost amînată pînă la pronunțarea hotărîrilor în privința candidaților care au obținut cîștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. Comisia pre-vetting urmează să evalueze repetat dosarele candidaților care n-au trecut evaluare din prima.

2
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?