Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: Oamenii corupți din sistemul judecătoresc încearcă să discrediteze reforma și guvernarea

12 sep. 2023,, 07:02   Politică
2805 3

Președinta Maia Sandu afirmă că reforma justiției decurge mai greu, fiindcă „oamenii corupți din sistem încearcă, pe de o parte să tergiverseze procesul, iar, pe de altă parte, să discrediteze reforma și guvernarea”.

„Nici nu ne-am așteptat ca în doi ani de zile să reușim să avem o justiție funcțională, ne-am așteptat să avem mai mulți susținători din interiorul sistemului, din partea oamenilor onești, nu se prea vede participare”, a declarat șefa statului, în cadrul emisiunii „InPROfunzime”, notează Noi.md cu referire la unimedia.

„În justiție se întîmplă o reformă care este dificilă și pe care nu o agrează mulți, care se opun din răsputeri. În sistem sînt în continuare mulți oameni care își doresc ca lucrurile să rămînă la fel cum au fost în ultimii 30 de ani, să poată să dea decizii cum vor, nu cum scrie legea, să poată să ceară mită, să poată lua bani enormi în funcție de cine și cum plătește pentru o decizie sau alta.

Suntem în proces de curățare a sistemului, a trebuit să facem niște mecanisme de la zero, pentru că sitemul de unul singur nu a vrut să se curățe. Am creat mecanisme externe, s-au pornit, a luat ceva timp ca aceste mecanisme să se aranjeze. În momentul cînd faci reforma în sistem, acesta nu poate fi foarte eficient, pentru că e în transformare.

Ceea ce vedem acum, este o mișcare din partea oamenilor corupți din din sistem, să tergiverseze, pe de o parte și pe de altă parte să descrediteze reforma și guvernarea, pentru că nu se iau decizii la timp, pentru că deciziile care se dau, unele dintre ele sînt strigătoare la cer și evident, aceste lucruri se răsfrîng asupra imaginii guvernării. Noi ne ținem de promisiunile electorale, facem condiții pentru ca reforma să se întîmple.


Nici nu ne-am așteptat ca în doi ani de zile să reușim să avem o justiție funcțională, ne-am așteptat să avem mai mulți susținători din interiorul sistemului, din partea oamenilor onești, nu se prea vede participare. Avem un nou CSM, vom avea un nou CSP, se începe procesul de evaluare externă la CSJ, începe în cîteva săptămîni, cred, evaluarea la PA și în această perioadă, evident nu vedem prea multe succese pentru că sistemul este în reformă. O să curățăm sistemul și o să vedem o funționare eficientă în timp”, a declarat Maia Sandu.

8
1
1
2
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?