Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Milioanele fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curînd la licitație

9 apr. 10:15   Societate
8156 0

La un an de la condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul fraudei bancare, executorii judecătorești speră că în două-trei luni vor anunța licitații de vînzare a bunurilor deținute de acesta.

Este vorba despre trei locuințe de milioane, o mașina ce costă cîteva sute de mii de euro, dar una de epocă. Înstrăinarea bunurilor, însă, nu poate începe înainte ca instanța să respingă contestația lui Șor, care mai luptă pentru proprietățile sale, a declarat pentru TV8 executorul judecătoresc Roman Talmaci.

Două apartamente în zona circului cu o suprafață totală de 400 de metri pătrați și două case în zona rezidențială de la Valea Morilor. Aceste sînt imobilele pe care justiția vrea să le liciteze în vară. Și două mașini de ale lui Șor ar putea aduce milioane în buget, întrucît este vorba de adevărate bijuterii pe roți - un Bentley și o Volga de epocă.

Unul din imobilele care îi aparțin lui Ilan Sor si ar urma sa fie puse la licitație este si aceasta casa nefinisata de pe strada Timiș. După cum puteți vedea, poarta, dar și roletele care permit accesul în curtea casei au fost sigilate, pentru a împiedica accesul neautorizat în locuință.

Executorul judecătoresc Roman Talmaci, însă, precizează că bunurile lui Șor vor deveni bune de vînzare nu înainte ca magistrații judecătoriei Chișinău, cu sediul în sectorul Botanica, să respingă contestația depusă de avocații lui Ilan Șor în privința deciziei de aplicare a sechestrului. Astăzi, în cadrul audierilor publice, privind frauda bancară, organizate de Parlament, Talmaci s-a plîns pe procedurile anevoioase în procesul de recuperare a prejudiciului adus de Șor și complicii săi.


„Chiar dacă procedura de executare a fost intentată în luna iunie demersul de autorizarea a pătrunderii forțate a fost înaintat în luna iulie, instanța de judecată dispune permisiunea pătrunderii forțate abia în luna noiembrie. Noi ajungem la concluzia că autorizarea pătrunderii forțate nu mai este nevoie peste jumătate de an din considerentul că, de exemplu.. am și pozele de la fața locului unde vedem că verificînd aceste încăperi deja nu mai este nimic acolo”.

Verificarea provenienței banilor celor care sînt interesați de procurarea bunurilor în cadrul licitațiilor este și ea o modalitate de tergiversare a procesului. Potrivit executorului judecătoresc Roman Talmaci, prezent în cadrul audierilor, interesul băncilor este de a vinde bunurile la valoarea lor de piață, iar verificarea legalității banilor este de competența altor instituții.

„Deținerea mijloacelor bănești legale nu trebuie să fie o importanță la nivel de vînzător adică atunci cînd vinde banca în proces de lichidare sau cînd vinde executorul judecătoresc. Aceasta instituție trebuie să fie eminent importantă după valorificarea bunului deja Serviciul de prevenire și combaterea spălării banilor urmează să intervină și să verifice dacă persoana x sau y a avut proveniențe legale sau nu”.

La audierile de astăzi au participat reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, dar și reprezentanți ai Băncii Naționale. Aceștia au menționat că vor face declarații pe marginea dosarul Frauda Bancară în a doua parte a ședinței, care a avut loc cu ușile închise, pe motiv că cele spuse de ei ar putea prejudicia mersul anchetei.

Amintim că pe lîngă condamnare ala 15 ani de pușcărie, Curtea de Apel a decis în privința lui Ilan Șor și încasarea prejudiciului adus de acesta în frauda bancară. Este vorba de cinci miliarde de lei, pagube ce urmează să fie recuperate din înstrăinarea averii acestuia în folosul statului.

10
1
2
3
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?