Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sturza: Nu avem un consens național larg

5 mai. 2023,, 08:45   Politică
4769 1

O declarație de tipul Pactului Snagov, semnată astăzi în Republica Moldova, ar fi un „fake politic”.

Cel puțin asta consideră fostul prim-ministru Ion Sturza, potrivit căruia la moment, nu există un consens larg național în societate, în ceea ce privește integrarea europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Foarte puțini au citit acea declarație și au înțeles contextul, vorbim de anul 1995, de România, care trebuia să decidă din considerente istorice și geopolitice în ce parte o ia și atunci, decizia prin consens foarte larg a fost că țara se va dezvolta într-un sistem democratic, bazat pe respectarea drepturilor omului, economia de piață, bazată pe proprietatea privată. Ăsta a fost miezul, mulți consideră că a fost doar o declarație de integrare europeană dau NATO, asta a fost a doua parte, ca element de politică externă.

Ar fi fost util s-o facem în anii 90. Astăzi cu cine s-o semnezi? În România, exista și în societate, și în clasa politică un consens larg, la noi, nu cred că este. Evident că sînt partide, dar din păcate, pentru ele și pentru noi, au un rating foarte jos, ar fi parte a unei ecuații, dar nu rezolvă problema de fond a unui consens larg național”, a spus Sturza.

Ex-premierul crede că ar trebui să se conlucreze cu aleșii locali și să încercăm să atragem mai multe persoane în favoarea procesului de integrare europeană.


„Trebuie să lucrăm foarte mult cu UTA Găgăuzia, cu nordul Moldovei, cu opozanții politici să-i convingem. Toate sondajele arată că noi nu depășim 50%, orice declarație nu rezolvă problema astăzi și mai degrabă, ar fi un fake politic.

Noi am exagerat separîndu-ne foarte strict pe criterii geopolitice, fără la coopta la guvernare, în procesele economice, politice, dîndu-le de înțeles că voi sîntem ruși, corupți și că noi sîntem fără voi și acum am rămas. Eu nu văd altă soluție decît de a conlucra cu aleșii locali. Să-i încercăm cumva să-i „corupem” și să-și atragem în acest proces, fiindcă la toți le place Europa”, a punctat Ion Sturza.

Reamintim că în 1995, pe malul lacului Snagov, a fost semnată o Declaraţie în care 14 partide dintre cele mai importante din România au anunțat că au ajuns la un consens în ceea ce priveşte integrarea europeană şi euroatlantică a ţării. Acest Pact a anihilat disensiunile dintre partide și deblocat calea României spre integrarea în UE.

Recent, Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a propus ca aderarea Republicii Moldova la UE să devină idee națională, iar partidele să adopte un pact pro-european, după modelul Pactului de la Snagov, semnat de partidele din România în 1995. Despre aceasta, Ion Ceban a anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

1
0
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?