X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Stamate recunoaște că referendumul la pachet cu prezidențialele are un scop bine stabilit

30 ian. 10:14   Politică
1911 1

Deputata PAS, Olesea Stamate recunoaște că ideea organizării referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova în aceeași zi cu prezidențialele are scopul de a atrage cetățenii la vot.

Invitată în ediția de luni, 29 ianuarie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8, Olesea Stamate a precizat că dacă votul pentru referendum ar fi organizat separat, prezența la vot ar putea fi insuficientă, iar asta deoarece în Moldova lipsește o cultură a organizării unui referendum.

„Cît privește prezența la vot, dacă un referendum coincide cu alte alegeri, șansele de creștere a prezenței la vot cresc. Din păcate, cetățenii noștri sînt reticenți în a participa la referendum. Dacă organizăm un referendum separat, cel mai probabil prezența la vot nu va fi suficientă. Noi, ca societate civilă, reprezentanți ai presei, partidelor politice trebuie să avem o abordare foarte serioasă a campaniei înainte de referendum, informînd corect cetățenii și implicîndu-i în activitățile țării noastre”, a spus Stamate.

Olesea Stamate nu a putut preciza dacă referendumul anunțat va fi unul consultativ sau constituțional. În luna decembrie 2023, președinta Maia Sandu a propus Parlamentului ca în toamna anului 2024 să fie organizat un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Ideea a fost criticată de opoziție, care a considerat că Sandu urmărește să creeze o asociere puternică între propria persoană și ideea de integrare europeană, iar astfel să cîștige capital politic.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la toamnă, însă nu a fost stabilită o dată anume. Pînă în prezent, doar actuala șefă de stat, Maia Sandu și liderul Partidul Nostru, Renato Usatîi și-au anunțat candidaturile.

2
0
0
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?