X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Spunea una, dar a votat alta: Radu Marian recunoaște că legea privind Aeroportul Chișinău avea alt scop

23 mai. 15:13   Politică
3781 1

Recentul amendament, prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor statului ce nu pot fi privatizate nu a avut scopul de a proteja de înstrăinare acest activ, ci de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale.

O recunoaște însuși autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian. El a declarat că, prin această modificare, autoritățile vor să găsească un investitor mai bun și mai credibil, transmite unimedia.

„Scopul acestui amendament este mai degrabă legat de licitația care a avut loc și nu s-a finalizat, de a da în chirie anumite spații comerciale. Deci în lege există o prevedere care spune că, pentru bunurile care nu sînt în această listă a bunurilor nepasibile, poți să dai în locațiune aceste spații maximum trei ani. Și, din păcate, trei ani e un termen foarte scurt și, pentru mulți agenți economici serioși, inclusiv din afara țării, e un termen mult prea scurt”, a recunoscut președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe.

Cînd a prezentat însă amendamentul, el a argumentat cu totul altfel.

„Această modificare va garanta că Aeroportul rămîne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cît mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”, argumenta Marian săptămîna trecută.


Iată că, acum, a recunoscut că partea secundară din acea argumentare era, de fapt, scopul principal. Nici de această dată, deputatul PAS nu a prezentat nicio dovadă a faptului că extinderea cu doi ani a termenului pentru darea în arendă a spațiilor comerciale va face mai atractivă licitația.

Acum cîteva luni, același Radu Marian argumenta fervent condițiile obscure pentru participare la licitația de la aeroport prin război hibrid și prin necesitatea „de a identifica un investitor strategic”. Ulterior, toți s-au convins că autoritățile au pregătit o licitație viciată, cu scopul de a o oferi unei companii franceze, care a fost singura care a depus dosarul și care avea sediul într-o cameră dintr-un cămin.

Epopeea licitațiilor de la aeroport a început în ianuarie, însă a fost anulată și relansată de cîteva ori. Presa a scris că autoritățile au avut, încă din anul trecut, o înțelegere cu firma franceză Lagardere Travel Retail, pe care au asigurat-o că va deveni cîștigătoare. Ulterior, în presă au apărut dovezi despre întîlnirile din anul trecut ale lui Andrei Spînu cu reprezentanți ai unei companii din grupul Lagardere Travel Retail, la care au discutat despre valorificarea spațiilor comerciale din aeroport.

Liderul liberal-democraților, Vlad Filat, îi recomandă deputatului PAS, Radu Marian, să „nu mai vină cu declarațiile bombastice despre Aeroport, pentru a nu discredita funcția înaltă pe care o deține”. Asta după ce Marian a anunțat cu fast despre modificarea legii prin care Aeroportul nu va putea fi privatizat. „AIC nu a fost pasibil privatizării niciodată, pentru că e obiectiv strategic. Totul a avut un singur scop - modificarea termenului de la 3 la 5 ani de concesionare a spațiilor comerciale și ei vor merge mai departe cu această companie franceză”, a declarat Vlad Filat.

1
3
0
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав