Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Șefa Parchetului European a spus că au fost înregistrate cazuri de fraudare a fondurilor UE în R.Moldova

3 iul. 10:45   Politică
19631 1

Șefa Parachetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă de la Luxemburg, a fost întrebată dacă instituția pe care o conduce a avut sau are în gestiune investigații privind fraudarea banilor obținute din fondurile Uniunii Europene de către Republica Moldova.

”Atribuția noastră este nu să urmărim cum acești bani sînt cheltuiți, dar în acest proces pentru că sînt implicate mai multe autorități, mai multe instituții, conform regulamentului ei au obligația de a sesiza Parchetul European în momentul în care ei observă o posibilă fraudă că s-a comis în legătură cu cheltuirea acestor fonduri. Noi am avut cazuri care am lucrat împreună cu autoritățile din Republica Moldova pe diverse infracțiuni care cad în competența Parchetului European. N-aș putea să vă zic exact numărul de investigații, dar am avut anumite investigații care împreună cu Parchetul European am văzut legături cu Republica Moldova. În special sînt cazuri care care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene.”, a declarat Kövesi.

Este de menționat că, în alte interviuri, Laura Codruța Kövesi a declarat nu o singură dată că nu există nicio ţară „fără corupţie” în Uniunea Europeană. Potrivit datelor din raportul instituției pe 2023, publicat pe 1 martie anul acesta, cele mai mari fraude investigate la nivel european sînt în Italia, unde sînt aproape 620 de investigații active, cu o valoare estimată a fraudelor de 7,38 miliarde de euro. Acestea reprezintă aproape jumătate din totalul fraudelor rezultate din investigațiile active la nivel european, estimate la 19,2 miliarde de euro. Aproape 60% din aceste investigații sînt legate de fraudarea transfrontalieră privind TVA-ul.




18
6
0
4
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?