Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Economia are nevoie de investiții, dar investitorii nu vin, iar cei care există pleacă

1 iul. 17:55   Analitică
4513 1

Ministrul Economiei nu se implică la modul serios în economie, guvernul are nevoie urgent de împrumuturi pentru a acoperi găurile în buget, dar acestea nu vin și trebuie să fie rambursate din ce în ce mai multe, și bugetul se reduce. Scăderea remitențelor din străinătate continuă. Iată doar unele concluzii din Bilanțul plăților pentru primul trimestru al a.2024.

Vineri Banca Națională a publicat Bilanțul plăților pentru trimestrul 1 al anului curent.

Desigur, este un volum enorm de informații, dar mă voi opri la doar trei chestiuni foarte importante în viziunea mea, și semnificative pentru anul curent.

Este vorba despre creditele externe, obținute de țară în ianuarie-martie, curent, investițiile directe și transferurile cetățenilor de peste hotare.

  1. Creditele externe, luate de țară, nu înseamnă doar împrumuturile guvernului, ci și cele luate de băncile comerciale și de restul economiei.

ÎMPRUMUTURILE EXTERNE ALE GUVERNULUI


Datele Băncii Naționale confirmă deplin informația Ministerului finanțelor, pe care straniu lucru, nu doresc să o vadă experții afiliați puterii, și nu doar ei.

În trimestrul 1 a avut loc reducerea volumului de creditare externă a guvernului – au fost PRIMITE DOAR 51.7 mln. $ comparativ cu 184.4 mln. acum un an. Asta în timp ce RAMBURSAREA creditelor luate anterior a constituit 54.2 mln. $ comparativ ci 26.4 mln. în primul trimestru al anului trecut.

Managementul finanțelor publice se dovedește a fi interesant. AM PRIMIT DE 3,5 ori MAI PUȚIN, dar AM RETURNAT DE 2 ori MAI MULT!!! În rezultat, avem nu o creditare netă, ci o rambursare netă de 2.5 mln. $.

Apropo, aceeași situație o avem și în lumile următoare.

În executarea bugetului de stat pe 5 luni în structura deficitului bugetar, observăm că GUVERNUL A PRIMIT ÎMPRUMUTURI EXTERNE în echivalentul în lei a 1,3 miliarde lei, și A RETURNAT 2,3 miliarde, adică DIN SURSĂ DE FINANȚARE a CHELTUIELILOR, ÎMPRUMUTUL EXTERN A DEVENIT ÎNSUȘI UN ARTICOL AL CHELTUIELILOR. Că doar la rambursarea creditelor merg veniturile bugetare și așa modeste!

Băncile comerciale au primit în primul trimestru 1 13.6 mln.. $ comparativ cu 5.4 mln. acum un an.

Și alte sectoare ale economiei, inclusiv împrumuturi comerciale, respectiv 121,5 și, respectiv, 126,5 milioane dolari. Astfel, Republica Moldova a primit în total împrumuturi externe în mărime de 186.7 mln. $ comparativ cu 316 mln. în trimestru 1, 2023. Și a întors, respectiv, 113 și 99 mln. $.

Plus la asta, în țară au venit GRANTURI în mărime de 101 mln. $, inclusiv GUVERNULUI 47 mln., comparativ cu 117 mln. și 48 mln.. $, respectiv, un an

În urmă.

  1. Nu vreau să ironizez spusele ”principalului” economist al țării, însă cu privire la investiții îmi vine zicala: poți să spui de mii de ori «miere», gura tot nu se va îndulci.

Nu cred investitorii străini că totul este așa de minunat aici, și că îi așteptăm cu brațele deschise. Și, drept urmare, nu se grăbesc să investească bani în Moldova.

În general, în 2023, fluxul investițiilor străine directe a scăzut și ca capital, și ca profituri reinvestite, și de la companiile-mamă, în general cu 30%. În primul trimestru avem o REDUCERE , da deja cu 42% – de la 183 mln.. $ la 107 mln.!

Totuși, dacă în general în a. 2023 investițiile în capital au scăzut cu 50%, ceea ce este mult, acum față de trimestrul I, 2023 – de 6,5 ​​ori – de la 41,4 milioane USD la 6,4 milioane! Voi menționa că fluxul de investiții străine directe în primul trimestru al acestui an față de PIB este cel mai mic , comparativ cu primele trimestre de la 2009 încoace! Și încă un detaliu important. Dacă anul trecut fluxul investițiilor s-a redus, atunci s-a redus și refluxul, apoi acum – VAI!

Fluxul s-a redus cu 42%, iar refluxul a sporit cu 19%, adică investitorii nu numai că nu vin, da cei veniți mai înainte își închid afacerile în țara noastră!

Asta este situația!

ȘI TREI – TRANSFERURILE DIN STRĂINĂTATE.

Volumul lor s-a redus în primul trimestru cu 6.5%. Această tendință este confirmată de informația lunară a Băncii Naționale.

Dar informația lunară a Băncii Naționale operează doar pe date privind transferurile bancare din străinătate, da în Balanța de plăți se fac anumite completări sau ajustări.

Ei bine, reieșind din informația lunară, volumul transferurilor cetățenilor Moldovei de peste hotare se reduc, în principiul, din aprilie, 2023 .

În total, în 2023 el s-a redus cu 9% в – de la 1 746 la 1 628 mln. $ și în 5 luni – cu 3% – de la 685 la 664 mln. $.

Și ce avem în rezultat, după ce am examinat Bilanțul plăților pentru primul trimestru, 2024?

Economia are nevoie de o repornire, iar pentru aceasta, plus la mediul de afaceri confortabil și piețele de desfacere, E NEVOIE DE INJECȚII BĂNEȘTI, inclusiv de INVESTIȚII STRĂINE, dar ele SCAD!

Ministrul Economiei este preocupat nu de economie, ci de DIGITALIZARE (realizează digitalizarea), GUVERNUL, într-o economie în stagnare, încearcă să acopere găurile din buget cu ajutorul ÎMPRUMUTURILOR EXTERNE, iar acestea se REDUC. Ca urmare, și CHELTUIELIILE DIN BUGETUL DE STAT se REDUC!

Așa că nu prea există motiv de bucurie…

Vladimir Golovatiuc

doctor în economie

16
11
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?