Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sandu: Viitorul Republicii Moldova poate fi doar în marea familie europeană

18 dec. 2023,, 07:11   Politică
4375 4

Viitorul luminos și pașnic al Republicii Moldova poate fi doar în marea familie europeană.

Cu asemenea mesaj a venit președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”, organizat în contextul deciziei din 14 decembrie a Consiliului European de a începe negocierile de aderare cu Moldova. Șefa statului i-a felicit pe toți cei care „ard de nerăbdare” ca Republica Moldova să ajungă țară membră a Uniunii Europene, precizînd că pe 14 decembrie a fost făcut încă un pas important pe această cale, transmite IPN.

„În ultimii trei ani, cred că am făcut mai mulți pași hotărîți pe calea integrării europene decît în ultimii 30 de ani, dar ușa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului, muncii tuturor oamenilor de bună credință din această țară, acelor care au luptat pentru libertatea și independența Republicii Moldova, acelor care au luptat în stradă și la vot pentru dreptate și împotriva corupției, acelor care muncesc onest acasă sau în diasporă. Le mulțumesc tuturor oamenilor de bună credință care au făcut posibilă această decizie. De acum încolo, depinde în mare măsură de noi dacă drumul va fi scurt sau lung”, a declarat președinta.

Maia Sandu a menționat că acum există două sarcini majore în față. Să fie construit un stat cu adevărat european care are grijă de cetățenii săi, care poate să-și protejeze cetățenii. De asemenea, să fie construită o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, se respectă reciproc și unde toți contribuie la binele comun.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că decizia de a începe negocierile de aderare a fost luată joi la nivel politic de către liderii țărilor europene. Ea s-a bazat pe raportul Comisiei Europene care a constatat progresele realizate de Moldova în domeniile cheie, precum reforma justiției, lupta împotriva corupției și statul de drept. „Știu că ați depus 120% efort ca să nu existe niciun dubiu referitor la voință fermă a Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă atît determinarea moldovenilor, cît și angajamentul Uniunii Europene de a-și realiza promisiunile. Sper că acum, cînd este tot mai clar că Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, integrarea europeană va avea un sens național”, a spus șeful Delegației UE în Republica Moldova.


Jānis Mažeiks a adăugat că pentru Moldova urmează multă muncă dificilă și multe decizii complexe, dar, spre deosibire de acum doi ani, visul european al Republicii Moldova este o realitate care prinde tot mai mult contur. „Moldova este Europa, Europa este Moldova”, a declarat ambasadorul UE în Moldova.

Consiliul European a decis în ședința din 14 decembrie deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. În aceeași ședință, Georgiei i-a fost oferit statutul de candidat.

11
1
0
3
111

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?