Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Russu: Lucrăm în prezent la actualizarea datelor din Registrul de Stat al alegătorilor

21 noi. 2018,, 14:10   Politică
2384 0

Membrii Comisiei Electorale Centrală ajustează la ora actuală datele din Registrul de Stat al alegătorilor. Listele electorale în versiunea finală vor fi printate cu 25 de zile înainte de ziua votării, a declarat președinta CEC, Alina Russu, în cadrul unui interviu, notează Noi.md.

Conform datelor acumulate în prezent, Registrul de Stat al alegătorilor însumează circa 2,8 milioane de alegători, a menționat funcționara.

„Dacă vorbim despre cifra cetățenilor Republicii Moldova care au dreptul la vot și care se regăsesc în Registrul de Stat al alegătorilor, sigur că numărul este mult mai mare, pentru că este inclusă și categoria de alegători care au domiciliul pe malul stîng al Nistrului. Avem 160 de mii de cetățeni care la fel nu au domiciliu oficial sau obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova. Și din această categorie fac parte circa 99 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au domiciliul peste hotare, deci ei au anunțat autoritățile că-și radiază domiciliul din Republica Moldova și această categorie de cetățeni nu se va regăsi în listele electorale, și avem cam sub 60 de mii de alegători, care nu au declarat nici domiciliul, nici reședința oficială pe teritoriul Republicii Moldova, dar ei oricum păstrează calitatea de cetățean al Republicii Moldova, respectiv își pot realiza dreptul la vot”, a explicat Russu în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit funcționarei, pentru aceste categorii de alegătorii, care sînt circa 160 de mii la număr, CEC va veni cu reglementări suplimentare în ceea ce privește procedura de vot.

Respectiv, în această perioadă, 25 de zile și pînă la ziua alegerilor, se întîmplă și nașteri, și decese. Respectiv persoane decedate vor fi în listele electorale.


Alina Russu a negat informația precum că tot mai multe persoane decedate sînt incluse intenționat în listele electorale, pentru a frauda alegerile.

„Aș vrea să văd și probe în susținerea acestei acuzații care se tot vehiculează, că din aceste categorii cineva își realizează dreptul la vot. Pînă în prezent, cel puțin eu, nu am văzut nicio decizie în instanță de judecată și nicio contestație depusă legal atît la Biroul electoral. orice persoană timp de 20 de zile pînă la alegeri are posibilitatea să meargă la secția de votare și să verifice datele în listele electorale. Dacă identifici că sînt anumite erori, poți depune o contestație în Biroul electoral. Deci, pînă în prezent nu am văzut asemenea contestații, care ar stabili că sînt asemenea încălcări”, a spus președinta CEC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?