Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Proiect de lege care stabilește mecanismele de demitere a procurorului general, înregistrat în Parlament

10 aug. 2021,, 15:44   Politică
3619 8

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a propus un proiect de lege care prevede evaluarea activității procurorului general și instituirea răspunderii disciplinare a acestuia.

Potrivit ministrului, ambele mecanisme prevăd posibilitatea demiterii procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procuraturii. Astfel, prevederile extind procedurile existente în legislație care se referă la procurori și față de procurorul general. „Necesitatea acestui proiect este confirmată, în fond, de rezultatul alegerilor din 11 iulie cînd cetățenii au votat masiv împotriva nedreptății și, incluisv, împotriva inacțiunilor procurorilor generali”, a declarat ministrul.

Sergiu Litvinenco a mai menționat că aceste modificări nu vor afecta independența procuraturii și a procurorului general, deoarece Consiliul Superior al Procurorilor va lua decizia finală, în conformitate cu noile prevederi.

Alte prevederi ale proiectului se referă la modificarea componenței Consiliului Superior al Procuraturii, pentru a acorda mai mare independență instituției, dar și în vederea suspendării procurorului general pe parcursul urmăririi penale, precum și a numirii unui nou procuror general interimar.

Menționăm că activitatea Procuraturii a fost criticată astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu declarînd că aceasta nu oferă siguranța că persoane implicate în dosare de corupție mare nu vor părăsi și în continuare teritoriul Republicii Moldova, așa cum au procedat și alte persoane controversate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?