Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Procuratura: "Indiferent de cetățenia pe care o are, Ilan Șor va răspunde în fața legii"

6 iun. 11:37   Politică
3358 1

Dacă Ilan Sor ar renunța eventual la cetățenia moldovenească, după ce a obținut-o pe cea rusească, aceasta nu poate afecta cauzele pe rol, în care este vizat. În schimb, ar putea influența procedurile de extrădare sau de cooperare juridică internațională, a precizat șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi.

„Renunțarea la cetățenia Republicii Moldova ar putea influența procedurile de extrădare sau de cooperare juridică internațională. De exemplu, dacă Ilan Șor este căutat în alte țări sau are investigații în curs de desfășurare în alte jurisdicții, renunțarea la cetățenie ar putea afecta modul în care autoritățile moldovene cooperează cu alte state în aceste cauze”, menționează PA.

Totuși, renunțarea la cetățenie nu înseamnă că dosarele de pe rol vor fi afectate. Octavian Iachimovschi dă asigurări că, indiferent de cetățenia pe care o are, Ilan Șor, condamnat de justiția din Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar al țării, va fi tras la răspundere, notează Noi.md cu referire la Radio Moldova.

„Renunțarea la cetățenie nu înseamnă că dosarele de pe rol în privința lui Ilan Șor vor fi încetate. Procedurile legale în cadrul acestor dosare vor continua conform legislației în vigoare, iar Ilan Șor va putea fi tras la răspundere în fața autorităților moldovene, indiferent de cetățenia sa”, mai precizează PA.

Amintim că Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse. El a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. În aprilie 2023, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare.


Fugarul Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

12
6
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?