X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Teo Cîrnaț, după decizia CC care vizează licitația de la aeroport: Procuratura are tot temeiul să pornească un proces penal

24 iun. 11:21   Politică
2236 0

Procuratura Anticorupție are tot temeiul să pornească un nou proces penal, după decizia Curții Constituționale de joi, care a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani.

Declarația aparține juristului și expertului în drept constituțional, Teodor Cîrnaț.

„Pe orice tentativă de organizare a licitației e bine ca Procuratura să intenteze dosar penal. Fiindcă odată ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea sau acest amendament promovat de Radu Marian este neconstituțional, înseamnă că cineva l-a băgat cu de-a sila Parlamentului ca să-l voteze. Păi atunci trebuie să vedem dacă nu este abuz din partea unor deputați sau unui deputat în acest amendament. Doi. Dacă nu cumva pentru acest amendament, un deputat sau doi sau un grup au fost mituiți. Pentru că dacă s-a declarat neconstituțional, la mijloc sînt probleme. Iar dacă sînt probleme, Procuratura Anticorupție are tot temeiul ca să pornească un proces penal cel puțin ca să verifice care au fost temeiurile ca acest amendament să fie băgat la vot în Parlament. Ca ulterior Curtea să spună: măi, oameni buni, voi ați încălcat Constituția. Voi ați închis ochii la proceduri. Și atunci, ăștia care au închis ochii, nu au luat bani?”, a declarat Teodor Cîrnat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Cîrnaț mai crede că în interiorul PAS ar fi unele grupuri care ar bloca această licitație. Mai mult, el este de părere că procurorii trebuie să investigheze cine lobează interesele companiei franceze, care, potrivit lui, „toată lumea știe că ea va cîștiga licitația”.

„Am impresia că sînt mai multe clanuri, mai multe interese și între ele nu s-au împărțit, nu s-au înțeles. Asta-i politică. S-ar putea ca unii care sînt acum la guvernare și tare, tare insistă să treacă această licitație, să nu fi trecut pe dinaintea altor persoane tot din cadrul guvernării și în cele din urmă să spună: știți ce, dacă nu ne luați pe noi în considerare, s-ar putea nici voi să nu aveți posibilitatea să organizați această licitație. Această licitație despre care se știe din start că va fi cîștigată de această companie franceză, la mijloc nu este trafic de influență? La mijloc nu este lobarea interesului acestei companii în R. Moldova în detrimentul principiului economiei libere de piață? De cînd favorizăm un agent economic? De cînd scriem caietul de sarcini pentru această companie internațională? Oare nu intri în contradicție cu articolul 126 și 128 din Constituție, care spune că economia este liberă. Dacă toată lumea știe că această companie va cîștiga licitația, cine a chemat-o, cine o favorizează? Oare Procuratura nu trebuie să pornească un proces penal? Cel puțin să dea răspunsuri la aceste întrebări”, a mai declarat Teodor Cîrnat.


Amintim că amendamentul deputatului PAS Radu Marian, care vizează licitația de la aeroportul din Chișinău, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată joi, 20 iuni, de Curtea Constituțională, care s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de un grup de deputați socialiști. Parlamentarii au contestat faptul că amendamentul din luna mai a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.

Respectivul amendament a fost propus de deputatul PAS, șeful Comisiei pentru economie, Radu Marian. Inițial, proiectul a fost promovat ca o soluție pentru a împiedica privatizarea aeroportului, în amendament fiind prevăzut că aerogara intră în lista bunurilor nepasibile privatizării. Ulterior, însă, Marian a recunoscut că documentul are legătură directă cu licitația privind închirierea spațiilor comerciale. Mai exact, el a confirmat că intenția reală vizează extinderea termenului contractului cu viitorul beneficiar de la 3 la 5 ani.

10
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?