Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Președintele a apelat la Curtea Constituțională în legătură cu Strategia de Apărare, promulgată de Candu

17 dec. 2018,, 12:18   Politică
2435 3

Președintele Igor Dodon este nemulțumit de faptul că Legislativul a votat pe 19 iulie 2018 pentru aprobarea Strategiei Naționale de Apărare și a planului de acțiuni privind implementarea strategiei naționale de apărare pentru anii 2018-2022.

Documentul a fost ulterior promulgat de spicherul Candu iar peste cîteva zile, Dodon a contestat la Curtea Constituțională aceste documente și cere interpretarea unor norme constituționale.

Înalta Curte urmează să se expună vineri dacă va da curs solicitării președintelui sau nu. Șeful statului cere Curții Constituționale ca să interpreteze normele Constituționale în vederea determinării sensului exact al normelor prevăzute de art. 1 alin. (3), 6, 7, 87 și art. 134 alin. (3) din Constituție.

Dodon solicită judecătorilor să se expună asupra faptului dacă Parlamentul poate adopta documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale, în lipsa consensului și fără acceptul Comandatului Suprem al Forțelor Armate, adică președintele Republicii Moldova.

Șeful statului mai cere Înaltei Curți să se expună „dacă Președintele Republicii Moldova, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate poartă răspundere personală pentru capacitatea de apărare a statului, este în drept, reieșind din atribuțiile șefului statului în domeniul apărării, să aprobe alte măsuri pentru asigurarea securității și apărării naționale ce nu sînt incluse în documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale?”.


Vezi mai jos sesizarea integrală a președintelui Dodon:

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?