X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Popescu: „Această săptămînă plină de evenimente ne-a ancorat și mai ferm în marea familie europeană”

16 dec. 2023,, 12:09   Politică
2414 2

Într-o săptămînă intensă, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a fost implicat într-un veritabil maraton de evenimente diplomatice, inclusiv vizite, întrevederi, convorbiri telefonice și semnare de acorduri.

Iar toate acestea au culminat cu vestea mult așteptată: decizia statelor membre de lansare a negocierilor de aderare cu Republica Moldova!

  • 3 vizite în străinătate: Bruxelles, Paris și iarăși Bruxelles;
  • 2 intrevederi cu Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE. Luni am trecut în revistă progresele noastre în ajunului reuniunii Consiliului European, iar vineri deja ne-am întîlnit pentru a demara procesul de pregătire a negocierilor.
  • 12 întrevederi bilaterale cu Luminița Odobescu (România), Xavier Bettel (Luxemburg), Gabrielius Landsbergis (Lituania), Margus Tsahkna (Estonia), Krišjānis Kariņš (Letonia), Juraj Blanár (Slovacia), Péter Szijjártó (Ungaria), Laurence Boone (Franța), Anna Lührmann (Germania), Dmytro Kuleba (Ucraina), Ilia Darchiashvili (Goergia) și Jeyhun Bayramov (Azerbaijan) și 5 conversații telefonice cu Luminița Odobescu (România), Péter Szijjártó (Ungaria), Radosław Sikorski (Polonia), Karoline Edtstadler (Austria) și Olha Stefanishyna (Ucraina), înaintea reuniunii Consiliului European - toate cu scopul de a convinge statele membre de importanța susținerii deciziei de lansare a negocierilor și de coordonare a eforturilor noastre comune cu statele candidate.

2 acorduri semnate în beneficiul țării noastre:

  • Acord bilateral semnat cu Letonia în domeniul securității sociale.
  • Memorandum de Înțelegere semnat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), alături de Vicepremierul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Această săptămînă plină de evenimente ne-a ancorat și mai ferm în marea familie europeană, caracterizată prin pace, stabilitate și securitate. Acest lucru a fost posibil inclusiv datorită sprijinului de neclintit din partea tuturor partenerilor europeni, în special al României și Franței, care au fost alături de noi în tot acest proces.

5
1
0
2
53

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?