X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

PAS propune comasarea Consiliului Concurenței și ANRE

4 oct. 2021,, 15:45   Politică
2753 1

O reformă radicală propune Partidul Acțiune și Solidaritate, după ce Consiliul Concurenței și Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) și-au pasat reciproc responsabilitatea și au permis creșterea prețurilor la carburanți.

Astfel, cele două instituții de stat urmează să fie comasate în una singură. Anunțul a fost făcut astăzi de către deputatul PAS, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, notează Noi.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit deputatului, inițiativa a fost lansată ca răspuns la inacțiunile celor două instituții ale statului, care anul acesta și-au pasat reciproc responsabilitățile atunci cînd prețurile au început să crească „ca pe drojdie” la carburanți, iar cele două instituții ale statului nu au intervenit corespunzător, cu mecanisme plauzibile, care să stopeze aceste fluctuații de prețuri.

Dumitru Alaiba a declarat că, astfel de practici sînt întîlnit în țările europene, iar drept exemplu a adus experiența Estoniei, care a implementat acest mecanism din 2008.

Instituția din Estonia care a comasat cele două întreprinderi are trei directori, afirmă deputatul, pe cînd în Republica Moldova, ANRE are 5 directori, iar Consiliul Concurenței la fel 5, care ridică salarii care ajung și pînă la 70 de mii de lei lunar.


Alaiba a precizat că, în curînd inițiativa legislativă va fi supusă dezbaterilor publice și consultărilor, iar ulterior va fi înregistrată în Parlament, ca mai apoi să fie supusă votului în plen.

Parlamentarul a declarat că, dacă inițiativa sa va fi susținută, atunci, pînă la începutul anului 2022 ar urma să fie formată noua entitate, astfel încît să poată fi funcțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?