Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Parlamentar italian: "Legea R. Moldova privind votul prin corespondență încalcă dreptul universal la vot"

24 iun. 15:45   Politică
3539 1

Naike Gruppioni, deputat în Parlamentul italian și vicepreședintele Fundației Italia-SUA, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua lege moldovenească, care îi lipsește pe moldovenii din Italia și din alte țări de posibilitatea de a vota prin corespondență la viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă din Moldova.

Potrivit publicației EU Reporter, într-o solicitare adresată ministrului italian de Externe, deputatul susține că legea aprobată de guvernul moldovean “încalcă principiul universalității și egalității votului, excluzînd mulți moldoveni din străinătate, în special, 140.000 de persoane din Italia, unde locuiesc 80% din cetățenii moldoveni din UE”.

Pe 1 martie 2024, guvernul moldovean a adoptat o nouă lege privind votul prin corespondență în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale. Documentul este limitat la cîteva țări, excluzînd mulți dintre cei aproximativ 1,2 milioane de moldoveni din străinătate, notează Noi.md cu referire la unimedia.

În cererea sa, Gruppioni atrage atenția că constituționalitatea legii și conformitatea acesteia cu standardele electorale internaționale sînt o preocupare pentru mass-media, societatea civilă și opoziția din Moldova. De asemenea, deputatul italian a menționat că guvernul moldovean a retras licențele mai multor canale de televiziune fără o supraveghere adecvată, punînd la îndoială credibilitatea instituțiilor democratice din țară.

Problema a devenit stringentă din cauza că Moldova este acum un candidat la aderarea la UE. După cum scrie Naike Gruppioni în ancheta sa: “Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor oficiale privind aderarea republicii la UE, dar a remarcat că Moldova are încă nevoie de reforme semnificative, inclusiv în domeniul administrației publice și al democratizării.”


Întrebările doamnei Gruppioni adresate ministrului italian de externe:

1. Se va angaja guvernul italian alături de autoritățile moldovene și de instituțiile europene pentru a promova un sistem de vot nediscriminatoriu și universal?

2. Autoritățile moldovene au consultat Italia cu privire la această lege?

3. Care este poziția Italiei cu privire la intenția Moldovei de a limita votul prin corespondență la Statele Unite și Canada, excluzînd rezidenții europeni?

4. Avînd în vedere că 12 canale de televiziune din Moldova, în prezent, nu au licență din cauza unor decizii guvernamentale criticate de organizații internaționale pentru lipsa de supraveghere juridică, va solicita guvernul o poziție a UE cu privire la chestiunile, care vizează drepturile democratice din Moldova?

Un răspuns oficial din partea Ministerului italian de Externe este așteptat în următoarele săptămîni.

67
3
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?