X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Ostalep: Una din cele mai mari probleme ale acestei guvernări este lipsa de experiență

12 noi. 2022,, 13:00   Politică
3364 0

Expert în politici de securitate Valeriu Ostalep susține că una din cele mai mari probleme ale acestei guvernări este lipsa de expertiză în diverse domenii, inclusiv în relațiile diplomatice bilaterale, cu Rusia sau Ucraina. Ostalep este de părere că această expertiză le lipsește pînă și primelor persoane în stat.

Începînd din 2010, am avut 10 ani de guvernarea europeană susținut de Statele Unite, proces ireversibil, acord istoric, drapelul UE peste tot, președinți, conducători numai pro-europeni. Ce a încurcat în timp de 10 ani măcar un președinte sau o guvernare să meargă să facă măcar o singură acțiune? Conducătorii noștri cînd ajung la Moscova intră în șoc, ei sînt șocați pentru că în primul rînd ei nimic nu știu despre țara ceea, de a vorbi din R.Moldova despre Moscova și de a ajunge acolo și de a vedea cu totul alte realități decît tu îți imaginezi.

În al doilea rînd, conducătorii noștri se erijează. De unde sînt așteptări că peste noapte devii specialist în toate?! Ei se ascund, ei se erijează. De exemplu, de unde poate să afle dna prim-ministru despre problematica transnistreană, de la cine? De la Dl Serebrian, care a fost ultimii 10 ani unde? La Berlin! Lui îi raportează vreun subaltern la acest subiect. Și fix așa stau lucrurile în domeniile.

Principala problemă pe care trebuie este că nu există expertiză, noi nu avem specialiști pe Ucriana și nu avem specialiști pe Rusia. Numiți-mi mie o persoană care nu bate capul toată ziua, dar este un bun specialist - să înțelegi mentalitatea unui popor, gîndirea, logica, interesele. Să întrebi azi pe un oarecare colaborator SIS: “care sînt intersele Federației Ruse?”, dar să dea un răspuns clar, liniștit, fără isterie – nu va ști ce să spună, a expliciat Valeriu Ostalep.

Analistul a remarcat că toate țările au interese în alte țări, iar acestui aspect guvernarea trebuie să-i acorde atenția cuvienită. „Noi avem în România, sau ar trebui să avem, ar trebui să avem în Ucraina”.


Potrivit lui, în 30 de ani R.Moldova a dat Ucrainei tot ce a avut și nu e clar cum s-a întîmplat acest lucru, cine e responsabil. ”Și acum, peste noapte, noi ne prefacem priteni, facem acțiuni de solidaritate”, a continuat Ostalep.

„În România cîte probleme avem: începînd cu umilința din vamă, 30 de ani au vămile astea, care arată dezastruos. Ce i-au încurcat să transforme vămile acestea în ceva decent, civilizat, ca în secolul 21?”.

Ostalep a mai adăugat că actuala guvarnare nu e capabilă să atragă în discuții cît mai mulți specialiști, așa cum ar fi normal într-un stat avansat, respinge punctele de vedere critice, ceea ce o face închisă și netransparentă.

22
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?