X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Neguța: "Statutul de neutralitate este o garanție a securității și stabilității interne a Moldovei"

18 oct. 2023,, 17:30   Politică
2078 0

Autoritățile R.Moldova în comun cu societatea civilă trebuie să întreprindă acțiuni concrete ca statutul de neutralitate al țării din unul declarat să devină unul real, este de părere Andrei Neguța, fost ambasador al Moldovei în Federația Rusă, precum și în Franța.

Această opinie a răsunat în cadrul Conferinței științifico-practice: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, organizat de Institutul Justiției Constituționale.

Neguța și-a exprimat convingerea că demontarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova va însemna subminarea securității naționale a țării.

"Astăzi, sub neutralitate, în dreptul internațional se înțelege un statut al statului care se angajează să nu participe în război cu alte state, să nu participe în uniuni militaro- politice, stat care se dezice de la amplasarea pe teritoriul său a bazelor militare străine. Acest statut nu privează de dreptul la autoapărare în cazul în care este atacat.

Analiza discursurilor reprezentanților guvernelor R.Moldova la dezbaterile Adunării Generale ONU ne permit să concluzionăm că practic în toate discursurile se face referință la articolul 11 din Constituție – R.Moldova stat neutru, și anume la alineatul al doilea – Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. În ultimii cinci ani, doar premierul de atunci Pavel Filip în anul 2018 și președintele de atunci Igor Dodon, în 2019, s-au referit la neutralitatea Moldovei. Ceilalți vorbesc despre partea a doua", a declarat Andrei Neguța.


Fostul ambasador a remarcat că în programele de activitate ale Guvernului Recean, precum și al Guvernului Gavrilița, lipsesc noțiunile de „stat neutru” și de ”neutralitate”, ceea ce înseamnă, în opinia vorbitorului, că cele două executive nu planificau să întreprindă măsuri de fortificare a acestui statut.

"Mă pronunț împotriva celor care din interior și din exterior fac presiuni asupra puterii centrale din Moldova să ne dezicem de statutul de neutralitate, fixat în Constituția țării, care a fost și este o garanție a securității și stabilității interne a republicii. Consider că demontarea statutului de neutralitate va însemna subminarea securității naționale a țării", a menționat Neguța.

Potrivit lui Andrei Neguța, este necesar ca societatea civilă să-și unească eforturile pentru a proteja acest statut.

„Guvernul Moldovei îndeosebi, în anul 2023, nu se pregătește să fortifice statutul de neutralitate, rezultă că totul trebuie să facem noi, societatea civilă. Ce putem face? Permanent să avem acțiuni de fortificare a statutului de neutralitate a țării, anual de ziua mondială a neutralității, la 12 decembrie, să facem totalul anului în acest domeniu. Consider că este necesară o conferință internațională cu reprezentanți din diferite țări care să-și expună practica lor, consider necesar să avem în Moldova o instituție specială, permanentă, a cetățenilor și ONG-urilor care să se ocupe cu protejarea statutului de neutralitate”.

"Mulți parteneri străini consideră că suveranitatea țării o poate asigura doar NATO. Se consideră că dacă România este membru al acestei organizații, iar Ucraina se pregătește să adere, rezultă că Moldovei îi este dat să fie în această familie militară. Nu sînt părtașul acestei idei. În primul rînd, nu sînt convins că Ucraina va adera la NATO, și chiar dacă aceasta se va întîmpla, R.Moldova neutră se va afla între aceste două țări NATO, protejînd acest țări, va fi și o garanție nedeclarată și pentru Moldova. De ce moldova neutră nu poate înconjurată de țări din blocul NATO, cum este Austria și Elveția?", a mai adăugat Andrei Neguța.

32
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?