Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mesajul lui Recean pentru cei care așteaptă demisia lui Vasiloi și Revenco

6 iul. 2023,, 14:30   Politică
3906 0

Prim-ministrul Dorin Recean declară că autoritățile vor decide dacă urmează să fie operate sau nu demisii din funcție, urmare a atacului armat din 30 iunie de la Aeroport, în care doi moldoveni au decedat la datorie, doar după ce autoritățile responsabile vor prezenta un raport detaliat cu privire la acțiunile întreprinse, iar Procuratura va finaliza investigația începută.

Între timp, oficialul a îndemnat „criticii” care cer demisia șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, dar și a ministrei de Interne, Ana Revenco, să atragă atenția la cum au acționat polițiștii de frontieră și angajații MAI, care au intervenit primii la fața locului, transmite newsmaker.

„Puțini știu, dar Poliția de Frontieră a identificat exact că aceasta (nr. atacatorul, Rustam Așurov) este o persoană cu risc sporit. Și el a trecut prin alte aeroporturi, inclusiv din Istanbul, care se consideră unul dintre cele mai sigure, și nu a fost identificat nici într-o bază de date. Totuși, polițiștii noștri de frontieră, în baza filtrelor aplicate împreună cu SIS, au fost capabili să identifice imediat că prezintă un potențial pericol”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului declară că din momentul în care s-a auzit prima împușcătură, patrula de poliție care se afla în imediata apropiere a intervenit imediat – pasagerii, dar și angajații Aeroportului au fost evacuați de urgență, în nici 2 minute. Prin acțiunile „curajoase și prompte”, spune Recean, a fost evitată luarea de ostatici.

„Exista o mare probabilitate, certitudine, că lucrurile degradau și mai mult. Menționez ce au făcut acești polițiști, curajul și intervenția pptă”, a mai spus Dorin Recean.


În ceea ce privește eventualele demisii, urmare a incidentului de pe Aeroport, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că o decizie în acest sens va fi luată abia după ce autoritățile responsabile vor prezenta, la sfîrșitul acestei săptămîni, primul raport detaliat în ceea ce privește evenimentele din ziua de 30 iunie, dar și acțiunile întreprinse de organele abilitate. Decizia privind eventualele remanieri va trebuie să aștepte, de asemenea, finalizarea dosarului pornit de Procuratura Generală, urmare a atacului armat. „Atunci vom avea o decizie” – a precizat Recean.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorîți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport.

0
1
0
2
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?