Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a Portului Popular

25 iun. 2023,, 11:36   Politică
3826 1

În ultima duminică a lunii iunie, este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. În sate și orașe, femei și bărbați, copii și bătrîni, își pun ii, cămăși cu altiță, catrințe sau bondițe, celebrînd tradiția, legătura de sînge și respectul de neam.

„An de an devin tot mai mulți, costumul nostru popular cunoscînd o adevărată renaștere și celebrare. Brodat cu migală, răbdare și dăruire, este menit, încă din vremuri ancestrale, să protejeze de boli și primejdii, să aducă prosperitate, sănătate și viață lungă celui care îl poartă.

Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse, semnificînd legătura omului cu universul, bucuria de a trăi, năzuințele, visele și puterea de a trece peste cele rele”, a menționat șefa statului, Maia Sandu, notează Noi.md.


Președinta a mai subliniat că portul nostru popular, prin croiala, proporțiile și culorile sale, oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru: „demnitatea simplă, dreaptă, care își ocrotește granițele sale fără a jindui pe ale altora, tăria de a apăra ceea ce ni-i drag, nevoia de a împărtăși, cu bucurie, roadele pămîntului nostru cu cei apropiați, capacitatea de a admira și de a fi recunoscători pentru frumusețea naturii și a tot ce e viu în jur”.

5
1
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?