X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

MAEIE respinge acuzațiile aduse de Maria Zaharova

13 oct. 2022,, 10:55   Politică
4190 0

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova respinge acuzațiile purtătoarei de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia oamenii legii din țara noastră au intervenit abia „peste o oră” la incidentul care a avut la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău, în seara zilei de 7 octombrie.

MAEIE susține că „informația despre așteptarea de o oră nu corespunde adevărului”.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat și declarației purtătoarei de cuvînt al Ministerului rus de Externe cu privire la faptul că acțiunile de vandalizare a clădirii misiunii diplomatice „au avut loc cu complicitatea directă a carabinierilor moldoveni”. Responsabilii de la MAEIE menționează că „carabinierii au intervenit prompt și profesionist, reținînd cetățeanul Federației Ruse implicat în incident”.

„3 minute: atît a durat incidentul de la sediul ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Informația despre așteptarea de o oră nu corespunde adevărului și este bine cunoscută de către responsabilii ambasadei care au fost la fața locului în contact cu oamenii legii de la noi. Carabinierii au intervenit prompt și profesionist, reținînd cetățeanul Federației Ruse implicat în incident.

Autoritățile țării noastre respectă cu strictețe prevederile Convenției de la Viena, fapt despre care am informat partea rusă și am asigurat împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne măsurile de protejare a sediului misiunii, fără a îngrădi dreptul democratic al cetățenilor de protesta împotriva războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Totodată, ambasada rusă a fost informată despre măsurile întreprinse urmare a incidentului, iar alte detalii noi vor fi comunicate după stabilirea tuturor circumstanțelor și la finalizarea anchetei interne, gestionate de către Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătorul de cuvînt al MAEIE, Daniel Vodă.


Pe 11 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Federația Rusă se așteaptă ca partea moldovenească să își îndeplinească obligațiile de a asigura securitatea ambasadei Rusiei la Chișinău, după ce clădirea a fost vandalizată în seara zilei de 7 octombrie, potrivit Chișinăului, de un cetățean al Federației Ruse.

„Au fost provocate daune clădirii ambasadei. Toate aceste acțiuni au avut loc cu complicitatea directă a carabinierilor moldoveni. Aceștia nu au dejucat la timp acțiunile atacatorului. Angajații MAI, solicitați să intervină, au ajuns la fața locului abia peste o oră. SIS-ul nu a reacționat în niciun fel.

Ambasada Rusiei a trimis o nota de protest părții moldovenești cu solicitare de cercetare a acestui incident și atragerea la răspundere a celor vinovați. Sperăm că ne vor auzi la Chișinău”, a declarat Zaharova în cadrul unei conferințe de presă.

Zaharova susține că această situație este „revoltătoare”. Ea a adăugat că aproape de la începutul „operațiunii militare speciale” din Ucraina au loc acțiuni anti-ruse în apropierea clădirii ambasadei Rusiei în R. Moldova, care „nu permit ambasadei să desfășoare activitățile normale”.

„În ultimul timp, (acțiuni anti-ruse n. red.) sînt însoțite de încercări de intimidare deschisă a angajaților noștri. Autoritățile moldovenești nu intervin în această situație, pur și simplu s-au retras. Ca răspuns la solicitările repetate de a respecta Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, ni se spune că se face tot posibilul”, a mai declarat Zaharova.

În seara zilei de vineri, 7 octombrie, peste gardul Ambasadei Federației Ruse din R. Moldova au fost aruncate petarde și artificii, iar pe poarta misiunii diplomatice a fost scris, în limba rusă, „Putin – ucigaș”.

„Un bărbat în vîrsta de 40 de ani, originar din Rusia, a comis mai multe acte huliganice în apropierea Ambasadei Ruse. Acesta a vandalizat poarta ambasadei cu graffitti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb. La somațiile angajaților Inspectoratului General de Carabinieri, individul s-a opus, ulterior acesta a fost coborît de pe gardul ambasadei, a fost încătușat și reținut. Pentru faptele comise acesta a fost arestat pentru 72 ore și este cercetat penal pentru huliganism”, a declarat pentru ZdG ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiul Chișinău, Nina Dubovca.

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a menționat că, în seara zilei de 7 octombrie, „a avut loc o acțiune ostilă” împotriva misiunii diplomatice.

„Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: explozia unor petarde a deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au făcut inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rîndul angajaților și membrilor familiei”, potrivit declarației.

Ambasada rusă invocă încălcarea gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.

Ulterior, cetățeanul originar din Rusia, care a vandalizat poarta Ambasadei ruse cu graffiti, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care își argumentează fapta.

„Dacă dintr-o dată te gîndești ce fel de nebun este cel care a scris adevărul pe porțile ambasadei ruse „PUTIN KILLER”, a arborat un steag alb-albastru-alb și a tras în consulat, atunci nu-ți răni creierii, eram eu. Dacă erați îngrijorat pentru mine (ceea ce este puțin probabil))), atunci am fost eliberat pe propria răspundere și a fost deschis un dosar penal sub articolul despre vandalism. Ei bine, dacă dintr-o dată nu ați văzut acțiunea în sine, atunci puteți să vă uitați la fragmente pe care diferiți tipi au reușit să le capteze”, scrie Alexandr Kudashev.


Pe 10 octombrie, Ministerul rus de Externe a anunțat că Comitetul de Investigații al Rusiei va prezenta „o evaluare juridică” cu privire la acțiunile de vandalizare a Ambasadei Rusiei la Chișinău, din seara zilei de 7 octombrie curent.

„Comitetul de Investigații al Rusiei va da o evaluare juridică adecvată a faptului acțiunii ostile împotriva Ambasadei Rusiei la Chișinău. (…) Anchetatorii Comitetului de Investigații din Rusia vor solicita informațiile necesare de la Ministerul de Externe al Rusiei și vor stabili toate circumstanțele incidentului”, anunță Ministerul rus de Externe.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?