X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Irina Vlah: „Parlamentul ar trebui să adopte Declarația privind necesitatea asigurării păcii în Moldova”

23 mai. 11:15   Politică
2991 0

Fondatoarea ”Platforma Moldova” și fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a îndemnat deputații moldoveni să adopte Declarația privind necesitatea asigurării păcii în Moldova.

Ea a menționat că în ultimele luni, împreună cu colegii săi din Platforma Moldova, a implementat campania națională „Vocea Poporului”. În cadrul acestei campanii, au fost identificate cele mai grave probleme și îngrijorări ale oamenilor și au fost elaborate măsuri stricte și oferite soluții.

„Astăzi, una dintre cele mai mari îngrijorări în rîndul societății este riscul ca Republica Moldova să fie implicată în scenarii care ar putea submina pacea. Pornind de la acest fapt și ținînd cont de solicitările cetățenilor noștri, vă propun să examinați și să adoptați o declarație a Parlamentului Republicii Moldova privind necesitatea asigurării păcii în țară", a subliniat Irina Vlah.

În proiectul de document propus de ea se spune că situația care se atestă în prezent în Moldova se caracterizează prin îngrijorarea oamenilor că pacea este amenințată, iar astfel de stări de spirit în societate pot deveni un impediment serios în vederea asigurării stabilității în țară.

Irina Vlah a spus că, în acest context, pledînd pentru instaurarea unui climat psihologic emoțional normal la nivelul întregii societăţii, conştientizînd rolul important ce-i revine corpului de deputaţi într-o republică parlamentară, luînd în calcul creşterea tensiunii în societate şi înţelegând că spiritele pot fi temperate doar prin angajamente asumate public, la cel mai înalt nivel, deputaţii Parlamentului Republicii Moldova ar trebui să se abţină de la orice acţiuni şi declaraţii, care ar putea pune în pericol pacea în Republica Moldova.


De asemenea, este necesar de organizat consultări publice şi dezbateri pe platformă parlamentară pe marginea tuturor acţiunilor întreprinse de autorităţi până acum, care au trezit suspiciuni cetăţenilor că Republica Moldova poate fi atrasă în scenarii de natură să submineze pacea.

Această declarație ar trebui să oblige Guvernul şi alte instituţii ale statului să anuleze toate deciziile care au provocat temeri în societate că Moldova se pregăteşte de război;

De asemenea, se propune demararea unei ample campanii de informare a oamenilor, cu scopul de a-i convingem că toate acţiunile autorităților sunt îndreptate spre asigurarea păcii, dar nu spre declanşarea unor scenarii periculoase pentru ţară.

În plus, documentul conține îndemnul de a respecta și promova principiul de neutralitate permanentă ca o condiţie de bază pentru asigurarea păcii, de a contracara presiunile care se vor face asupra noastră în vederea implementării în Republica Moldova a unor scenarii străine intereselor țării noastre și cetățenilor.

”Sîntem convinşi că doar pe această cale poate fi asigurată pacea, iar oamenii vor avea toată încrederea că cei pe care i-au ales nu-i vor trăda şi nu-i vor atrage în jocuri geopolitice murdare şi periculoase”, se arată în proiectul de declarație, prezentat de Irina Vlah.

„Stimați deputați! Adoptarea acestei declarații va fi o dovadă directă că pentru dumneavoastră cu adevărat contează voința poporului, voința cetățenilor care v-au acordat încrederea și care așteaptă de la dumneavoastră decizii corecte, bazate pe interesele reale ale Republicii Moldova", a declarat Irina Vlah, exprimîndu-și speranța că propunerea sa va fi susținută de deputați.

37
4
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?