X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova, alegerile nu sunt falsificate, spune Iurie Ciocan

31 aug. 2023,, 10:15   Politică
3785 0

În Moldova, alegerile nu sunt falsificate, spune Iurie Ciocan, care amintește despre electoralele din 2007, 2009 și 2011.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra”, notează Noi.md

”Din punctul meu de vedere alegerile în Republica Moldova nu se falsifică, se conving oamenii prin intermediul ecranelor mai mari și mai mici să voteze într-un fel. Noi ne confruntăm în Republica Moldova cu inginerii electorale de influențare a opiniei publice. Fizic, așa cum se înțelege, uite s-au luat de la unul și s-au dat la altul eu nu am văzut niciodată. Dacă este să revenim la alegerile din 2011, eu am fost acel care a legat această lentă de primar în sediul primăriei, Igor Dodon era ales consilier, era în sală prezent și pentru prima dată eu am fost martor cînd un politician care a pierdut alegerile și-a felicitat oponentul. Deci, ca să combatem, Dodon în prezența întreaga componență a Consiliului Municipal Chișinău l-a felicitat pe Dorin Chirtoacă și i-a spus că noi o să mai luptăm politic.

Ce ține de 2009, să nu uităm că inițial se vorbea că PCRM a luat inițial 61 de mandate, după 62, 63 - folcloristica a înflorit foarte mult. Atunci au fost învinuiri din două părți asupra CEC-ului. Prima fază învinuirile după alegeri au venit de la partidele ne-comuniste, partidele pro-europene care spuneau că au votat 200 de mii de morți, ceea ce la acea etapă constituia cam 15% din numărul votanților și aceste voturi care au fost atribuite de către CEC, comuniștilor. Pînă în ziua de azi, nici măcar un singur caz nu a fost probat. A doua etapă, cînd s-a schimbat puterea după 29 iulie, comuniștii au plecat în opoziție a început retorica că de fapt ei au luat 61, după 62 și chiar 63 și alegerile au fost fraudate, dar nimeni nu aținut cont că 5-6 luni între alegerile din aprilie și cele din iulie la putere s-a aflat PCRM care a avut și procuror și poliție și SIS și CNA și oricare altă instituție de forță care nu au găsit nici o fraudă. Care nu au intentat nici un dosar penal, care dimpotrivă au spus că totul a fost perfect legal. Concluzia publică a fost următoarea, totul de către politicieni a fost înflorit”, a declarat Ciocan.

Totodată, acesta a menționat că atunic nu exista sistemul informațional electronic.


”La acea etapă în afara țării noi aveam 30 de secții de votare, nu aveam sistemul informațional care l-am pornit împreună cu Comisia Electroală Centrală în 2014, sistemul informațional ne-ar ajuta rapid să vedem informațiile. Cînd era vorba de transmiterea datelor pe hîrtie, prin fax, prin posta electronică nu poți controla, respectiv în interiorul țării voturile veneau mai rapid, iar potrivit acestor rezultate PCRM acumulau 60 de mandate plus, cînd au început a veni voturile din cele 30 de secții de votare din afara țării în care au cîștigat masiv cei din PL condus de Dorin Chirtoacă și PLDM, dar nu pentru PCRM și respectiv voturile care le-ar fi asigurat mai multe mandate au scăzut” a precizat Ciocan.



2
2
0
2
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?