Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Igor Dodon: Susținem "Planul de pace al Chinei" pentru Ucraina

28 iun. 12:30   Politică
1997 0

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova susține pe deplin "Planul de Pace al Chinei" și îl consideră unica modalitate de a evita distrugerea nucleară a întregii omeniri.

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova și președinte al Partidului Socialiștilor, a declarat acest lucru în cadrul unei intervenții la Beijing, la unul dintre panelurile de discuții ale conferinței organizate astăzi în China pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a proclamării celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice.

El a reamintit că, la 24 februarie 2023, Ministerul chinez de Externe a publicat un document intitulat "Poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei ucrainene" sau "Planul de pace al Chinei".

Punctul principal al acestui plan este încetarea imediată a ostilităților și începerea negocierilor de pace.

"Planul de pace al Chinei" se bazează, de asemenea, pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor țărilor din lume fără excepție, pe prioritatea dreptului internațional fără standarde duble și pe respingerea mentalității "războiului rece".


"Partidul Socialiștilor din Republica Moldova susține pe deplin Planul de Pace al Chinei și îl consideră singura modalitate de a evita anihilarea nucleară a întregii omeniri. Ca țară și popor aflat în imediata apropiere a războiului din Ucraina, repet, în imediata apropiere, noi, cetățenii Republicii Moldova, dorim instaurarea păcii în regiune. Sîntem convinși: războiul trebuie oprit! Noi susținem pașii corecți și clari promovați de poporul chinez în acest sens", a declarat Igor Dodon.

El și-a exprimat încrederea că noua ordine mondială se va baza pe principiile justiției, respectului și respectării normelor de drept internațional, ținînd cont de interesele nu doar ale "jucătorilor globali", ci și ale tuturor statelor membre ONU, mari și mici, cum ar fi Republica Moldova.

"Marele înțelept chinez Lao Zi a spus cîndva o frază plină de profunzime filosofică și politică: "O mare Putere ar trebui să fie ca o cîmpie, spre care curg toate rîurile". Și cred că în această veche înțelepciune chineză se află soluția pentru respect și înțelegere între națiuni în politica globală a vremurilor noastre. Această expresie a lui Lao Zi se aplică și ONU și altor mari actori mondiali. Ei nu ar trebui să fie aroganți, ci modești și prietenoși, atrăgînd "rîurile curgătoare" și unind toate țările lumii prin aceste calități. Și mă bucur să văd că această înțelepciune este pusă în practică aici, în China", a subliniat fostul președinte moldovean.

7
4
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?