X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Guvernul schimbă regulile: „Nu avem încredere în concursul CSP de numire a procurorului general”

13 sep. 2019,, 13:04   Politică
2671 1

Executivul a aprobat astăzi un proiect de modificare a procedurii de numire a procurorului general.

Documentul a fost avizat în regim de urgență, întrucît, spune premierul Maia Sandu, guvernarea nu are încredere în concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general.

„Venim urgent cu această inițiativă, mai ales că CSP și-a anunțat propriul concurs pentru selectarea procurorului general, nu avem încredere în această procedură. Venim cu o inițiativă nouă care să ne permită să avem un proces de preselectare a candidaților, unul foarte transparent, astfel încît să avem certitudinea că viitorul procuror va fi independent”, a declarat Sandu la ședința de astăzi a Guvernului.

Potrivit ei, documentul va fi adoptat de Parlament la începutul săptămînii viitoare, astfel încît procurorul general să poate fi ales în baza noilor prevederi.

Inițiativa prevede următoarele: la ministerul Justiției va fi creată o comisie care va face preselecția candidaților. În comisie vor fi incluși: un fost procuror sau judecător cu o experiență de muncă de cel puțin zece ani, un expert recunoscut în domeniul dreptului, un reprezentant al Președinției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog, potrivit tv8.md.


Comisia va organiza un concurs public și va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și vor înainta CSP-ului lista scurtă de candidați. CSP va avea dreptul să refuze unul sau mai mulți candidați din listă în baza unei hotărîri motivate, doar în cazul în care a fost viciată procedura de selecție a candidaților în Comisia de la Ministerul Justiției.

Dacă în urma respingerii unor candidați de către CSP va rămîne în concurs un singur candidat, comisia va putea completa lista sau va anunța un nou concurs.

De asemenea, președintele va avea dreptul să respingă candidatul înaintat de Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general.

Au fost modificate și condițiile pentru potențialii candidați la funcția de procuror general. La concurs vor putea aplica procurori și judecători cu o experiență de muncă de cinci ani, avocați sau ofițeri de urmărire penală care activează în domeniu de șapte ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?