X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul Republicii Moldova, condamnat la CtEDO

28 iun. 2023,, 16:27   Politică
3427 0

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să achite un prejudiciu moral de 4500 de euro unei femei care a fost anunțată în căutare de procurori cu încălcarea procedurilor.

Judecătorii au stabilit că femeii i s-a încălcat dreptul la viața privată atunci cînd poza acesteia a fost publicată într-o secție de poliție, transmite jurnal.

Potrivit reclamantei, avocatul acesteia a observat, întîmplător, pe panoul public al secției de poliție Rîșcani că a fost pusă sub acuzare și a fost căutată de poliție. O cerere ulterioară a avocatului de a avea acces la dosarul penal și de a întrerupe cercetarea în privința reclamantului a fost respinsă de poliție.


CtEDO a notat că, în conformitate cu jurisprudența sa, noțiunea de viață privată include aspectele legate de dreptul unei persoane la imaginea sa si că publicarea unei fotografii, fără acordul proprietarului acesteia, chiar dacă acest act este lipsit de vreun scop specific, constituie o ingerință în temeiul art. 8 din Convenție.

Curtea reține că, potrivit legislației moldovenesti, decizia de includere a unei persoane pe lista persoanelor căutate implică prelucrarea datelor cu caracter personal în sistemul național integrat automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale si a infractorilor, a avut un impact asupra caracterului penal al persoanei. Registrul si polițistii de la frontieră autorizați să aresteze persoana în cauză.

18
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?