Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Grosu: ”Trebuie să fim pregătiţi pentru un val de refugiaţi de iarnă”

24 oct. 2022,, 07:43   Politică
2865 2

Mai multe rachete ruseşti au survolat, în această dimineaţă, teritoriul Ucrainei, pe lîngă hotarul cu Republica Moldova. Obiectele explozibile au putut fi observate şi de către locuitorii din unele localităţi de frontieră din raionul Ştefan Vodă.

Autorităţile de la Chişinău afirmă însă că aparatele de zbor nu au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Rachetele ar fi fost lansate de pe navele ruseşti din Marea Neagră. IGOR GROSU, preşedintele Republicii Moldova: "Ultimele date ne indică că nu au survolat spaţiul nostru. Dar au fost în proximitatea noastră, astfel că la punctele de trecere a fost vizibilă traiectoria pe cer. Un dispozitiv a fost doborît de forţele aeriene ucrainene. Din ceea ce au văzut colegii noştri, cîteva şi-au continuat zborul spre nord."

Alertele aeriene de azi dimineaţă au închis pentru o oră şi punctele vamale de la Otaci şi Unguri, la cererea autorităţilor ucraineşti. Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Excelenţa sa Marko Şevcenco, a declarat că, deocamdată, nu este clar care au fost ţintele rachetelor observate în zona de frontieră.

EXCELENŢA SA MARKO ŞEVCENCO, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: "Ucraina este atacată şi cu rachete şi cu drone kamikadze şi, în special, sînt atacate obiecte de infrastructură critică. Cel puţin, vreau să vă spun, că o asemenea situaţie are tendinţa să fie repetată. Şi acesta înseamnă un caz foarte îngrijorător."


Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că escaladarea conflictului militar în Ucraina va declanşa o nouă criză umanitară, iar Chişinăul trebuie să fie pregătit pentru orice scenariu.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: "Trebuie să fim pregătiţi pentru un val de refugiaţi de iarnă. Asta să o luăm la modul foarte serios. În special cînd e vorba de copii, femei, bătrîni." Reamintim că pe 10 octombrie, trei rachete ruseşti care aveau ca ținte oraşe din Ucraina au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. A fost pentru prima dată de la începutul războiului cînd Chişinăul a anunţat oficial că a fixat, cu radarele din dotare, aparate aeriene de luptă deasupra Republicii Moldova.

În urmă cu cîteva zile, ministrul Apărării, Anatol Nosatîi, a declarat la o emisiune de la TVR MOLDOVA că şi în luna mai, spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de rachete ruseşti. Potrivit oficialului, cazul nu a fost documentat, deoarece în acea perioadă era o intensitate mare de trafic în spațiul aerian din proximitatea frontierei moldo-ucraineane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?