X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fugarul Șor plasa publicitate politică prin sute de conturi false în Facebook

11 ian. 12:31   Politică
4017 0

O publicație specializată în IT a descoperit că oligarhul fugar, Ilan Șor, a reușit să plaseze publicitate politică pe Facebook înaintea alegerilor locale din Moldova, mult după ce fusese oprit să mai facă asta, ca persoană sancționată de SUA.

Astfel, publicația online WIRED susține că proprietara Facebook, compania Meta, a cîștigat peste 200.000 de dolari dintr-o campanie pe Facebook în care, vara și toamna trecută, Ilan Șor a căutat să influențeze scrutinul local din noiembrie.

În februarie 2023, s-a descoperit că, deși Ilan Șor se alfa pe lista celor sancționați de SUA, acesta își făcea publicitate politică pe Facebook. S-a constatat că într-o perioadă de șase luni, compania lui Șor s-a folosit de peste 100 de conturi false pe Facebook pentru a posta reclamele lui politice, care au fost ulterior accesate de 155 de milioane de ori, notează Noi.md cu referire la stiri.md.

Cercetătorii unei companii Reset au dezvăluit ușurința cu care au descoperit noile strategii ale lui Ilan Șor, pe care Meta le-ar fi ignorat. Postările incriminate ale grupării lui Șor erau active marți după-amiază, dar au fost marcate ca „inactive” miercuri-dimineață după intervenția publicației WIRED.

WIRED atrage atenția asupra eșecului Meta de a detecta și de a înlătura astfel de încălcări, sugerînd că acest lucru ar putea atrage noi critici privind insuficienta investiție în controlul conținutului, în special, în limbile non-engleze. Directorul de la Reset, Ben Scott, a avertizat că Facebook și Instagram devin instrumente de obstrucționare a democrației.


Purtătorul de cuvînt al Meta, Ben Walters, a insistat asupra faptului că l-au împiedicat cu succes pe Șor să plaseze reclame politice după sancțiuni. WIRED reamintește că Șor a fost sancționat în 2022 de SUA pentru implicarea în destabilizarea Moldovei, iar companiile americane, inclusiv Meta, sînt interzise să intre în relații financiare cu persoane sau grupări sancționate de SUA.

5
6
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?