Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Dorin Recean: „Avem capacitatea să construim, pînă în 2030, un stat prosper, un stat european”

25 iun. 22:33   Politică
1309 1

„Conferința interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim pînă în 2030 un stat prosper, un stat european”.

Acesta este mesajul principal transmis de prim-ministrul Dorin Recean, după evenimentul de la Luxemburg, care dă startul oficial al negocierilor de aderare la UE.

Premierul a remarcat că această nouă etapă ne apropie semnificativ de Uniunea Europeană, după ce țara noastră a îndeplinit cu diligență recomandările UE. Prim-ministrul a mulțumit, în această ordine de idei, atît echipelor de la Chișinău, cît și celor de la Bruxelles, pentru eforturile enorme de a face acest lucru posibil. „sînt recunoscător miilor de oameni din instituțiile noastre și din cele europene pentru fermitatea și dăruirea care au făcut posibil acest moment important în calea noastră spre familia europeană”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului a menționat că negocierile, lansate astăzi, reprezintă un proces tehnic și complex de coordonare a politicilor naționale cu cele europene, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor: „Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ”.

Un accent prioritar va fi pus pe integrarea cît mai rapidă a economiei noastre în piața unică europeană, pentru a crește exporturile, dar și pe valorificarea oportunităților oferite de programele sectoriale ale UE. De asemenea, va continua curățarea justiției și combaterea corupției, pentru a asigura supremația legii.


Prim-ministrul a reiterat și importanța aspectului de securitate și consolidare a rezistenței colective la presiunile externe, în contextul situației regionale. „UE ne oferă șansa de a trăi în pace și bunăstare, la noi acasă. Moldova vine, însă, și cu contribuția proprie la o Europă mai unită, mai rezilientă și mai puternică”, a subliniat Dorin Recean.

La finalul discursului său, premierul a accentuat că, în procesul de negocieri, mizează pe contribuția tuturor - a societății civile, a mediului de afaceri, a sectorului academic - astfel încît, pînă în anul 2030, să fim pregătiți să devenim cetățeni europeni.

„Am așteptat mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită”, a conchis prim-ministrul Dorin Recean.

3
0
0
1
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?