X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experţi: Participarea Republicii Moldova la Summit-ul UE de la Praga este un avantaj

6 sep. 2022,, 12:15   Politică
2182 0

Republica Moldova a fost invitată la Summit-ul UE de la Praga din 6 octombrie, în cadrul căreia ar urma să fie formată Comunitatea Politică Europeană. Experţii afirmă că participarea la acest eveniment va aduce o serie de avantaje ţării noastre printre care includerea într-o nouă strategie de securitate regional, relatează Radio Moldova.

La evenimentul organizat de preşedinţia Cehiei la Consiliul UE, au fost invitate 5 ţări din Parteneriatul Estic, cu excepţia Belarusului. De asemenea vor participa statele din Balcanii de Vest, dar şi alte ţări Norvegia şi Marea Britanie. Solicitat de Radio Moldova după lansarea de către preşedintele francez a ideii de constituire a Comunităţii Politice Europene, Ambasadorul Franţei la Chişinău, Paul Graham, a precizat că este important ca UE să tragă concluzii din ceea ce se întîmplă în regiune şi să devină mai consolidată, mai puternică. O Uniune Europeană consolidată ar avantaja şi Republica Moldova.

„Este necesar ca Uniunea Europeană să tragă concluzii din consecinţele războiului din Ucraina pentru a se consolida, a fi mai eficientă, mai democratică şi a răspunde noilor provocări. Este în interesul Republicii Moldova să adere la o Uniune Europeană, care funcţionează şi care dispune de mijloace ce i-ar permite să fie un adevărat actor pe scena internaţională în serviciul păcii, securităţii, stabilităţii şi a drepturilor omului”, a spus Ambasadorul Franţei la Chişinău Paul Graham.

Expertul Mihai Mogîldea precizează că prezenţa Republicii Moldova la Summitul de la Praga este importantă pentru coordonarea acţiunilor privind asigurarea securităţii cu alte state din regiune.

„Prevenirea şi combaterea potenţialelor riscuri la adresa securităţii regionale şi europene, alături de statele din Uniunea Europeană şi din regiune Europei de Est”, a spus Mihai Mogîldea

Expertul Ion Tăbîrţă menţionează că Republica Moldova nu doar că se va informa despre situaţia reală din regiune privind securitatea, dar va participa şi la identificarea modalităţilor de asigurare a acestei securităţi.

„Va avea posibilitatea nemijlocit să se informeze sau chiar sub o anumită formă chiar să participe la modalităţile prin care Uniunea Europeană urmează să planifice cum să facă faţă provocărilor cu care continentul european se confruntă”, a spus Ion Tăbîrţă.

Amintim, că propunerea lansării Comunităţii Politice Europene a fost anunţată la 9 mai anul curent în faţa Parlamentului European de la Strasbourg de către preşedintele francez Emmanuel Macron, în acea perioadă Franţa deţinţînd preşedinţia rotativă a UE.

Invitaţia pentru Republica Moldova de a face parte din această structură a fost lansată de Emmanuel Macron în cadrul vizitei preşedintei Maia Sandu în Franţa, la 19 mai. Şefa statului a salutat atunci iniţiativa omologului său francez, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?