Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experți: Adresarea de insulte de către președintele Parlamentului - comportament inadmisibil

3 feb. 12:15   Politică
3729 0

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară a anului 2024 s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri legislative, susțin reprezentanții Asociației Promo-LEX, care continuă, și în acest an, monitorizarea civică a organizării ședințelor plenare și comunică constatările asupra respectării procedurilor legislative de către instituția parlamentară.

Experții au apreciat faptul că prima ședință plenară din sesiunea de primăvară s-a remarcat printr-o prezență înaltă a deputaților. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 94 din 99 de deputați, inclusiv cei care au lipsit constant la ședințele plenare din sesiunea de primăvară și toamnă 2023, notează nnoi.md cu referire la tv8.

„Prezența și participarea cît mai largă a deputaților la ședințele plenare asigură o reprezentativitate mai bună a Legislativului și poate contribui la o dezbatere autentică a subiectelor supuse discuțiilor”, precizează experții.

Totodată, asociația subliniază că adresarea de insulte de către președintele Parlamentului și alți deputați, pe parcursul ședinței, este un comportament inadmisibil și contrar Regulamentului Parlamentului.

„Amintim că Președintele ședinței este cel care trebuie să supravegheze și să asigure ordinea și respectarea regulilor stabilite în cadrul ședinței plenare și, după caz, să cheme la ordine sau să aplice sancțiuni. În acest sens, asociația recomandă Președintelui Parlamentului să se abțină de la încălcarea Regulamentului și să demonstreze o conduită de urmat pentru deputați”, susține Promo-LEX.


Mai mut, ea atrage atenția că una din modificările la ordinea de zi a fost efectuată la mijlocul ședinței plenare și la propunerea Comisiei juridice numiri și imunități, contrar Regulamentului Parlamentului. Este vorba despre includerea proiectul de modificare a Hotărîrii privind confirmarea componenței nominale a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor.

Asociația mai constată că transparența decizională a fost afectată în proporție de 59% prin nepublicarea avizelor, expertizelor și altor acte aferente proiectelor și prin nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

Următoarea ședință plenară a fost stabilită pentru data de 15 februarie 2024.

33
1
0
5
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?