Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dumitru Pulbere: „Nu exclud că voi candida la alegerile parlamentare”

2 feb. 14:30 (reactualizat 11 feb. 03:00)   Politică
5066 0

Deși este cunoscut opiniei publice în calitate de fost președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere s-a aflat în serviciul public în mai multe ipostaze – începînd cu cea de procuror, avînd în spate 20 de ani de experiență, de parlamentar, și terminînd cu cea de judecător constituțional.

Apogeul carierei sale a fost marcat de numirea în funcția membru al Curții Constituționale într-o perioadă în care, spune el, înalta instanță încă se mai bucura de autonomie și de respectul cuvenit din partea politicului. Dumitru Pulbere vorbește cu satisfacție despre imaginea imaculată a Înaltei Curți în perioada celor două mandate la Curtea Constituțională (2001 – 2013), dintre care aproximativ cinci ani în calitate de președinte.

Astăzi, afirmă el, încălcarea Constituției, ingerința sistemică în activitatea Curții a devenit o practică obișnuită, spre dezamăgirea societății.

„Toate hotărîrile care au fost adoptate de Curte din momentul fondării, în februarie '94 pînă în 2012, pot spune că nu am fost criticat de nimeni, nici de politicieni, nici de specialiștii în drept constituțional, nemaivorbind de cetățenii de rînd, ceea ce nu putem spune astăzi - singuri vedeți cîtor critici este supusă activitatea Curții (...)".

Fostul magistrat spune că și-a încheiat misiunea la conducerea Curții Constituționale împăcat, chiar dacă a stîrnit unele nemulțumiri, după ce și-a făcut curaj să spună lucrurilor pe nume.


"Nu pot să spun ca am anumite regrete, am activat în două mandate. Am regretat doar că colegii de atunci, fără a se gîndi, m-au destituit din funcția de președinte, deoarece m-am expus asupra situației din stat. Vreau să spun că ceea ce se petrece azi în republică: relațiile între instituțiile statale și activitatea Curții, eu am prevăzut încă atunci, în 2011, cînd am făcut o declarație că: Guvernul, Parlamentul încalcă Constituția, ceea ce noi azi vedem cu ochiul liber. Constituția este ignorată de autoritățile statului și dacă actualei guvernări ceva nu-i place, nu se conformează, dar schimbă legea după placul ei. Iată cel mai mult ce regrete am, dar în rest, pot spune că în ambele mandate, activînd la Curtea Constituțională, au fost echipe bune, profesioniste, am activat cu satisfacție", a menționat Pulbere.

La cîțiva de la încheierea mandatului la Curtea Constituțională, Dumitru Pulbere s-a dedicat activității de cercetare și consultanță, fiind desemnat în fruntea Comisiei pentru reforma constituționalaă, formată la inițiativa fostului președinte Igor Dodon și care a reunit ex-președinți ai Curții Constituționale, personalități marcante în domeniul dreptului și administrației publice.

A urmat colaborarea în cadrul Institutului Justiției Constituționale, o asociație obștească, apolitică, al cărui președinte este în prezent. ONG-ul, format de un grup de experți în 2022, are drept scop asigurarea supremației Constituției, a valorilor statului de drept, dar și protejarea intereselor naționale.

Relfectînd asupra stării actuale de lucruri din sectorul justiției în Moldova, Dumitru Pulbere se arată dezamăgit de măsurile de reformă implementate de guvernare. Ceea ce se întreprinde sînt mai curînd încercări ale clasei politice de a-și subordona justiția, se arată convins Pulbere.

"Cînd văd acum, dintr-o parte, ce se petrece în Procuratură, sînt descurajat totalmente de activitate și de legile care se modifică zilnic. Guvernarea încearcă să înlăture unii judecători și procurori care nu îi convin, dar nu vreau să spun că asta e reformă a justiției. Degradarea în Procuratură a început încă înainte să fie destituit Stoianoglo, contrar legii. Sînt încercări de a subordona Procuratura politicului. Nicăieri nu vom găsi o analiză care să explice care a a fost necesitatea și în ce constă reforma justiției".

Întrebat dacă ar mai reveni în funcția de judecător, Dumitru Pulbere spune că, din păcate, plafonul de vîrstă nu i-ar permite acest lucru, însă ideea implicării într-un proiect politic îi pare tot mai plauzibilă, în contextul alegerilor parlamentare care ne bat la ușă. Fostul magistrat nu exclude că va candida alături de o echipă demnă la scrutinul din 2025.

"Dacă cineva din politicieni sau din guvernanți îmi va cere experiența mea, eu le voi sta la dispoziție.(..) Într-un proiect politic greu de spus dacă m-aș implica. Eu, de fapt, mă gîndesc la un proiect. Încep de pe acum a selecta echipa. Se apropie alegerile parlamentare, poate atunci vom participa în campania electorală și voi candida, de ce nu?! Experiență am de trei ani în Parlament. Consider că cu experiența care este vom avea posibilitatea să adoptăm niște legi care să lucreze în beneficiul poporului. - Da, cred că voi candida, cel puțin la acest lucru mă gîndesc", a relatat fostul magistrat.

Dumitru Pulbere a activat în calitate de judecător al Curții Constituționale între anii 2001 - 2013, în două mandate. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1998-2001 și a deținut funcția de procuror în procuraturile raionale Strășeni, Comrat și Călarași. A fost distins cu medalia "Meritul Civic" , "Ordinul de Onoare" și "Ordinul Republicii", dar și apreciat cu distincții departamentale ale Procuraturii Generale.

Este cetățean de onoare al orașului Comrat și al satului de baștină Navîrneț, Fălești.

47
2
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?